Голоду в світі не буде, але ринкам загрожує нестійкість

Середа, 8 вересня 2010, 14:46

Продовольча криза світу не загрожує, проте міжнародні продовольчі ринки будуть нестійкими.

З таким прогнозом виступила Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Експерти ФАО відзначають, що, незважаючи на зниження виробництва пшениці в Росії, в цьому році очікується третій найбільший в історії світовий урожай зерна.

До того ж і запаси зерна залишаються на високому рівні. ФАО вважає, що за таких умов говорити про наближення нового продовольчої кризи не варто, повідомив в середу центр новин ООН.

Реклама:

Експерти ФАО відзначили, що не можна виключати коливання на ринках продовольства.

Вони пов'язують це з трьома причинами: зростаюча значущість Чорноморського регіону як виробника зерна, де врожаї в значній мірі коливаються від сезону до сезону; очікуване збільшення погодних катаклізмів, пов'язаних із зміною клімату; і посилення ролі "діючих некомерційних осіб" на продовольчих ринках.

ФАО закликала країни Групи-20 очолити зусилля з розробки заходів, спрямованих на стабілізацію ринку в середньостроковій і довгостроковій перспективі.

Це завдання передбачає обговорення питань покращення ринкового регулювання, забезпечення кращої ринкової транспарентності і підтримку достатнього рівня запасів на випадок непередбачених обставин.

ФАО пропонує обмежити несприятливий вплив спекуляцій на продовольчі ринки. Одночасно організація відзначає, що нинішня ситуація була викликана не спекулянтами, а посухою в Росії.

Помічник гендиректора ФАО Хафез Ганем, коментуючи тимчасову заборону на експорт пшениці з Росії, заявив, що в якості загального правила заборон на експорт краще уникати, так як вони призводять до ринкової нестабільності.

За його словами, такого роду заборони сприяють підвищенню цін на продовольство для бідних країн-імпортерів, а також негативно впливають на виробників у країні, в якій вводяться заборони на експорт - вони не можуть скористатися перевагами вищих світових цін, відзначає центр новин ООН .

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: