Вже Литвин проти введення квотування зерна

Середа, 1 вересня 2010, 18:18

Голова Верховної ради Володимир Литвин виступає проти введення квотування експорту зерна.

Про це керівник парламенту заявив в інтерв'ю журналістам, коментуючи ситуацію на зерновому ринку України, передає "ЛІГАБізнесінформ".

"Я є категоричним противником різного роду заборон, бо це призведе до спекуляцій. Якщо, наприклад, ввести норму про квотування експорту зерна, то це буде означати, що ми створимо ще одну можливість для корупції і зловживань", - заявив Литвин.

За його словами, "корупція може виявлятися при отриманні дозволів на експорт продукції в рамках певних квот".

Реклама:

Одночасно спікер парламенту зазначив, що в Україні зерна вистачає, особливо у приватних власників.

"Держава повинна подумати, як це зерно у разі необхідності поставити на державний облік, і як заплатити відповідні гроші. Те ж саме стосується і гречки, враховуючи те, що частина людей працює на своїх ділянках і має відповідні запаси", - сказав він.

Керівник парламенту також підкреслив, що квотування експорту зерна може мати і позитив, оскільки "вгамує апетити зернотрейдерів, які хочуть за копійки зерно скуповувати і його вивезти".

Він висловився за те, щоб закупівельні ціни на зерно для експортерів відповідали як мінімум тих трат, які виробники несуть в процесі його вирощування.

Нагадаємо, Кабмін розглядає можливість введення квоти в обсязі 2,5 млн. тонн на експорт пшениці і ячменю до кінця 2010 року.

Разом з тим, зернотрейдери вважають, що даний обсяг квоти дуже малий і пропонують зі свого боку збільшити квоту до 5 млн. тонн.

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!