МОМ допомагає українським заробітчанам розпочати бізнес

Четвер, 5 серпня 2010, 09:59

Міжнародна організація з міграції (МОМ) допомагає українським заробітчанам із Португалії започатковувати вдома власний бізнес.

Проект підтримують Світовий банк і Єврокомісія, передає Deutsche Welle.

Аби реально запрацювала угода про трудову міграцію між Україною і Португалією, яку сторони підписали ще 2003 року, МОМ розробила власний проект практичного спрямування.

Безробітним з міста Кам'янець-Подільський спеціалісти організації підшукали вакансії на сезонні сільгоспроботи роботи у Португалії.

Реклама:

Квитки на переліт та витрати на отримання робочої візи взяли на себе організатори проекту.

Після закінчення робіт українці мали повернутися додому і на зароблені гроші розпочати власну справу.

Для цього вже в Україні людей навчали бухгалтерській справі, допомагали писати бізнес-плани, опановувати комп'ютер.

За два роки дії проекту у Португалії побувало п'ятдесят жителів Камянець-Подільського, розповіла Deutsche Welle спеціаліст з трудової міграції українського представництва Міжнародної організації з міграції Ірина Савченко.

"Наш проект допоміг людям в Португалії здобути певні практичні навички. Хмельницьку область вибрали тому, що там за професією "сільське господарство" був найвищий рівень безробіття", - пояснила вона.

Спочатку люди із пересторогою сприймали препозицію на легальне працевлаштування від Міжнародної організації з міграції, але переконавшись у законності проекту охоче погоджувалися їхати.

Дехто добре себе зарекомендував на португальських сільгосппідприємствах і збирається вже за власний кошт знову їхати туди на заробітки, а більшість після тренінгів про відкриття власного бізнесу збираються заробляти гроші в Україні, каже Савченко.

Проект був пілотним, він закінчується восени 2010 року, але МОМ планує його продовжити ще на рік.

"Нашою метою не було просто відправити людей на заробітки. Ми хотіли, аби механізми, які ми розробимо на прикладі Португалії, були використані для реалізації інших угод про працевлаштування, які має Україна ще з тринадцятьма країнами", - наголосила представниця МОМ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!