Економіка ЄС знаходиться під загрозою другої хвилі рецесії - Нобелівський лауреат

Середа, 25 серпня 2010, 11:50

Європейська економіка знаходиться під загрозою другої хвилі рецесії, оскільки уряди скорочують витрати для зменшення дефіциту бюджетів.

Про це заявив відомий економіст, лауреат Нобелівської премії Джозеф Стігліц, повідомляє агентство Bloomberg.

"Після кризи в Греції в 2010 році, підірвана довіра інвесторів до євро, уряди країн єврозони посилюють заходи для того, щоб опустити рівень дефіциту нижче встановленої в Європейському союзі позначки . Хоча в другому кварталі економіка держав єврозони зростала", - сказав він.

"Оскільки так багато країн Європи зосереджуються на штучній цифрі в 3%, яка не є чимось реальним і дивиться тільки на одну сторону балансу, Європа піддається ризику входження у другу хвилю рецесії", - сказав Стігліц.

Реклама:

Він відзначив також, що оскільки компанії як і раніше продовжують скорочувати робочі місця, навряд чи варто чекати зміцнення темпів економічного зростання найближчим часом.

"Проблема полягає в тому, що ми не виходимо з поточної кризи дуже швидко", - вважає колишній головний економіст Світового банку, професор економіки Колумбійського університету.

На його думку, ситуація стає "довгостроковою недугою в японському стилі зі слабким зростанням протягом тривалого періоду часу".

Згідно з травневим прогнозом Європейської комісії, середній дефіцит бюджету країн єврозони, ймовірно, збільшиться до 6,6% ВВП в 2010 році в порівнянні з 6,3% за підсумками 2009 року.

Найбільш значний дефіцит в 2009 році мала Ірландія - 14,3% ВВП. За оцінкою ЄК, він скоротиться до 11,7% цього року.

Греція, дефіцит бюджету якої є другим за величиною, має намір знизити показник у 2010 році до 8,1% з 13,6% в 2009 році і повернутися у встановлені ЄС рамки в 2014 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!