Думка експерта: У другому півріччі зростання ВВП уповільниться

Понеділок, 16 серпня 2010, 17:41

За попередніми даними, у квітні-червні 2010 року валовий внутрішній продукт підвищився на 6% в порівнянні з аналогічним періодом 2009 року.

У порівнянні з першим кварталом 2010 року з урахуванням сезонного фактора ВВП підвищився на 3,9%.

За розрахунками аналітика інвестиційної компанії BG Capital Віталія Ваврищука, таким чином у першому півріччі 2010 року приріст ВВП становив приблизно 5,5% у порівнянні з першим півріччям 2009 року.

Водночас, на його думку, у другому півріччі темпи зростання ВВП суттєво уповільняться.

Реклама:

"Економічне зростання прискорювалося у першому півріччі. Найвищих темпів зростання економіка досягла у квітні-травні, однак вже у червні відбулося їх різке уповільнення і ця тенденція зберігатиметься протягом усього другого півріччя", - пояснив Ваврищук.

Основною причиною зниження темпів зростання ВВП експерт називає уповільнення темпів економічного розвитку основних торгових партнерів України і, відповідно, послаблення попиту на продукцію вітчизняної промисловості на міжнародних ринках.

У той же час, зниження темпів зростання виробництва у експортоорієнтованих секторах у другому півріччі буде частково компенсоване подальшим пожвавленням виробництва у галузях, орієнтованих на внутрішній ринок.

В цілому, прогнозує експерт, зростання ВВП за підсумками 2010 року становитиме близько 4%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!