Думка експерта: Банки не поспішають кредитувати населення

Четвер, 15 липня 2010, 15:45

Обсяг кредитів населення в національній валюті в Україні у червні скоротився на 395 млн. гривень і склав 60,425 млрд. гривень.

Загальний кредитний портфель фізосіб у гривні продовжує знижуватися, незважаючи на деяке відновлення роздрібного кредитування та автокредитування.

На думку керівника інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Миколи Івченка, зростання обсягу кредитування населення стримує в основному орієнтованість комерційних банків на кредитування підприємств.

При цьому, зазначив він, збільшення доходів українців дозволяє більш активно проводити операції з кредитування.

Реклама:

"Однак існуючі ризики уповільнення темпів зростання американської і китайської економік підвищують ймовірність уповільнення темпів відновлення та економіки України, що також стримує банки від поновлення кредитування населення", - пояснив експерт.

Івченко очікує, що тільки до кінця 2010 року - початку 2011 року кредитний портфель фізичних осіб в національній валюті почне показувати стабільну позитивну динаміку. Обсяг кредитів населення в гривні за підсумками 2010 року може знизитися на 5,5%.

"Кредитний портфель фізичних осіб в іноземній валюті у червні в Україні скоротився на 2,2 млрд. грн. до 155,82 млрд. гривень, що пов'язано із забороною валютного кредитування в цьому сегменті. Частка кредитів українців в іноземній валюті на кінець червня склала 72%. Враховуючи поточну нестабільну ситуацію у світовій економіці, говорити про відновлення кредитування фізичних осіб в іноземній валюті поки рано", - зазначив він.

Водночас, експерт звернув увагу, що кредитний портфель юридичних осіб у національній валюті в червні виріс на 3,8 млрд. гривень і досяг 295,711 млрд. гривень.

"Це пов'язано зі збільшенням попиту на кредитні ресурси на тлі відновлення в секторі промисловості, транспорту, зв'язку, роздрібної торгівлі та будівництва. Обсяг кредитного портфеля підприємств у гривні до кінця 2010 року, ймовірно, виросте ще на 17,3 млрд. гривень до 313,0 млрд. гривень", - прогнозує він.

Кредитний портфель юридичних осіб в іноземній валюті у червні скоротився на 698 млн. гривень до 185,019 млн. гривень.

Івченко очікує, що завдяки підписанню законопроекту, яким передбачено пом'якшення резервних вимог до комерційних банків, обсяг валютного кредитування підприємств може збільшитися вже у серпні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!