Центробанки будуть підвищувати ставки

Вівторок, 29 червня 2010, 10:05

Центральні банки незабаром почнуть підвищувати процентні ставки з поточного низького рівня, незважаючи на те, що багато банків як і раніше уразливі для криз.

Про це йдеться в дослідженні експертів Банку міжнародних розрахунків (Bank for International Settlements), повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Дешеві кредити врятували банківську систему під час фінансової кризи, але їх тривале використання може призвести до вкрай несприятливих наслідків для економіки, зазначив глава BIS Хайме Каруана.

"Надзвичайна підтримка урядів і центральних банків була необхідна, щоб подолати недовіру та проблеми ринку під час кризи. Однак збереження таких заходів підтримки протягом тривалого періоду створює ризики несумлінного використання", - вважає він.

Реклама:

Багато банків Європи та США як і раніше, значною мірою залежать від боргового фінансування і підтримки центральних банків, наголошується в доповіді BIS.

Не називаючи окремих країн, BIS рекомендує центробанкам світу почати підвищення процентних ставок для запобігання сплеску інфляції і зниження залежності банків від уливань ліквідності.

"Можливо, вам доведеться підняти процентні ставки до того, як ви досягнете зони комфорту, ось що ми маємо на увазі", - підкреслив Каруана, який раніше очолював Банк Іспанії.

Крім того, в доповіді BIS наголошується необхідність жорсткості банківського регулювання, яке призведе до зниження короткострокових прибутків, але з часом забезпечить більш надійні доходи.

За словами Каруана, витрати на впровадження нових правил у банківському секторі є низькими і тимчасовими, в той час як переваги реформи будуть відчуватися протягом тривалого часу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!