НБУ отримає монополію на бланки цінних паперів?

П'ятниця, 25 червня 2010, 11:49

Національний банк України може стати монополістом у сфері виробництва бланків цінних паперів, документів суворої звітності, акцизних марок, захисних голографічних елементів та інших аналогічних товарів і документів.

Відповідна ініціатива міститься в законопроекті №6582, який зареєстрований у Верховій раді 24 червня, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

У пояснювальній записці автор проекту, депутат Арсеній Яценюк відзначає, що документ спрямований на встановлення держмонополії у сфері виробництва бланків цінних паперів, документів суворої звітності, акцизних марок, захисних голографічних елементів і т.д., що дозволить встановити контроль за їх якістю та оборотом, здешевити такі товари для населення і залучити додаткові кошти до держбюджету.

"Необхідність прийняття законопроекту обумовлена катастрофічним становищем у сфері виготовлення та обігу бланків цінних паперів, документів суворої звітності, акцизних марок, захисних голографічних елементів і інших аналогічних товарів і документів", - йдеться в записці. За словами Яценюка, держава майже повністю передала виробництво зазначеної продукції приватним структурам, які, як правило, є монополістами у цій сфері і використовують державний бюджет і державні органи України для отримання надприбутків.

Реклама:

"Наявність приватної монополії в цій сфері призводить до того, що на ринку України з'являється велика кількість підроблених товарів і документів, які не тільки завдають мільярдні збитки бюджету, а й використовуються для вчинення злочинів у сфері земельних відносин та нерухомості", - відзначає ініціатор проекту.

За його словами, відсутність контролю з боку держави у сфері виробництва цінних паперів, акцизних марок, документів суворої звітності та голографічних захисних елементів сприяє тінізації економіки і є потенційною загрозою національній безпеці.

"У зв'язку з цим існує нагальна потреба у впровадженні державної монополії на виготовлення зазначеної продукції", - говорить депутат.

Він підкреслює, що Нацбанк на підставі чинного законодавства через власні спеціалізовані підприємства може виконувати ряд функцій, пов'язаних з питаннями національної безпеки, зокрема, здійснювати виробництво зазначеної продукції.

У зв'язку з цим автор проекту пропонує ч.8 ст.164 Господарського кодексу викласти в новій редакції: "Виготовлення бланків цінних паперів, документів суворої звітності, захисних голографічних елементів, акцизних марок та інших аналогічних товарів, а також матеріалів для їх виготовлення здійснюється виключно спеціалізованими підприємствами Національного банку України".

Відповідно до діючої редакції ч.8 ст.164, "цінні папери (або їх бланки) виготовляються лише на державних підприємствах, які мають ліцензію Міністерства фінансів України та охороняються".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!