Білорусь заплатила, черга за "Газпромом"?

Четвер, 24 червня 2010, 11:47

 Газпром" ще не заплатив за транзит російського газу територією Білорусії.

Про це сказав представник ВАТ "Белтрансгаз", повідомляє агентство "Интерфакс".

"Станом на 10:00 оплати від "Газпрому" за транзит газу по території Білорусії немає", - заявив співрозмовник.

Як повідомлялося, перший віце-прем'єр уряду Білорусії Володимир Семашко заявив в середу ввечері, що Мінськ перерахував "Газпрому" 187 млн. дол., тим самим повністю погасивши прострочену заборгованість перед російською компанією за поставки газу.

Реклама:

"Але тепер наше право, і я вимагаю від" Газпрому "до 10:00 завтрашнього дня оплатити "Бєлтрансгазу" 260 млн. дол. (за транзит з листопада 2009 року). Якщо цього не буде зроблено, то ми змушені будемо припинити надання послуг з транзиту вуглеводневої сировини через територію Білорусії", - сказав Семашко.

Він також повідомив, що білоруська сторона розглядає оплату "Газпромом" заборгованості за транзит газу в сумі 228 млн. дол. як визнання російською стороною необгрунтованих дій з обмеження поставок газу та недотримання умов контракту.

"Такими діями "Газпром" визнав незаконність і необгрунтованість своїх дій, невідповідність їх умовам контракту" - зауважив Семашко.

Перший віце-прем'єр також повідомив, що "Газпром" сплатив транзит газу, виходячи із ставки 1,45 дол. за тонну на 100 кілометрів, в той час як у листопаді-грудні діяла ставка 1,74 дол. за тонну на 100 кілометрів.

У поточному році транзитна ставка становить 1,88 дол.

"Дві години часу ми їм даємо, інакше будемо вводити обмеження. "Газпром" заборгував 260 млн. дол. Ця сума неодноразово підтверджувалася двома сторонами", - сказав Семашко.

Як раніше пояснив журналістам офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов, у контракті передбачена базова ставка за транзит у розмірі 1,45 дол. за тисячу кубометрів на 100 км.

При створенні спільного підприємства на базі "Бєлтрансгазу" була передбачена можливість збільшення розміру ставки до 1,74 дол. в 2009 році і 1,88 дол. в 2010 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!