Янукович обіцяє врахувати інтерес України в газових питаннях

Середа, 5 травня 2010, 17:17

Президент Віктор Янукович заявляє, що Україна виходитиме з національних інтересів, відповідаючи на пропозицію російського прем'єра про об'єднання "Газпрому" й "Нафтогазу".

Про це повідомляє прес-служба президента.

"Як ставитися до ініціативи прем'єр-міністра Російської Федерації? На мою думку, як до одного з можливих варіантів співпраці з Росією у газовому питанні", - зазначив він, коментуючи пропозицію.

Він зізнався, що ця тема не обговорювалася раніше.

Реклама:

"Це експромт. І відповідь України буде після того, як ми усе прорахуємо з точки зору наших національних інтересів", - наголосив він.

Він також вважає, що до переговорів на цю тему, якщо буде вирішено їх розпочати, треба на певному етапі долучати ЄС як головного споживача газу та основного партнера.

Він наголосив, що для національних інтересів України важливо, щоб українська газотранспортна система була технічно надійною і щоб Україна мала можливість постачати Європі оптимальні обсяги газу.

"Я хотів би ще раз підкреслити: Україна має можливості значно збільшити обсяги постачання газу в Європу при певній модернізації газотранспортної системи і частковій її добудові", - сказав він.

Він наголосив, що найважливішою є технічна готовність української ГТС прогачувати збільшені обсяги газу, також треба з'ясувати можливості Росії разом з країнами Середньої Азії із збільшення обсягів постачання.

"Саме залежно від цих чинників, від прогнозу і відповідного переговорного процесу Україні треба буде приймати рішення - відповідь на ініціативу Володимира Путіна. Безумовно, рішення, яке прийме Україна, має бути гармонізоване з партнерами - як постачальниками, так і споживачами газу", - сказав він.

Янукович наголосив, що обсяги транспортування газу треба збільшити до 200 мільярдів "кубів", натомість зараз можливість, яку має Україна - це приблизно 120 мільярдів метрів кубічних.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: