Кримський експерт: міст на Кубань не потрібен

Неділя, 16 травня 2010, 11:41

Провідні кримські експерти вважають, що міст до Росії через Керченську протоку півострову не потрібен.

Про це сказав голова Таврійського інституту регіонального розвитку, заслужений економіст Криму Андрій Клименко, повідомляє київське бюро "Радіо Свобода".

За його словами, наявна поромна переправа завантажена лише на третину потужності.

"Мине ейфорія від перезавантаження українсько-російських відносин, за проект візьмуться фахівці і побачать невеликий потенціал вантажопотоків Кубані та Криму, розломи та рухливі піски на дні протоки, захмарну вартість проекту", - пояснює кримчанин.

Реклама:

Скоріш за все, за його прогнозом, дійдуть висновку, що краще розвивати вже наявну поромну переправу.

Тим часом київський експерт із міжнародних відносин, політолог Григорій Перепелиця переконаний, що міст Крим-Кубань у перспективі є загрозою територіальній цілісності України, бо передбачає не лише транспортне сполучення, а й газопровід та лінію електропередач.

"Економічно та геополітично це одразу приєднає Крим до Росії. Після такого ресурсного перепідпорядкування Криму референдум про його перехід до Росії вже не буде складністю", – попереджає політолог.

Експерти оцінюють вартість транспортного переходу через Керченську протоку приблизно в півтора мільярда доларів, а термін його окупності в їхніх оцінках коливається від 10 до 50 років. 

Нинішні проекти переїзду передбачають, що він може бути збудований до 2014 року.

Ідея мосту між Кримом та Росією не є новою. 1944 року в Керченській протоці вже був тимчасовий міст, але за рік його зруйнували зимові шторми.

Український уряд розглядав ідею такого мосту і в 1999 році, але тоді проект було заморожено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!