Експерти: Україна здатна без РФ збудувати Дністерську ГАЕС

Субота, 1 травня 2010, 10:22

Україна може самостійно, без допомоги Російської Федерації, добудувати Дністерську ГАЕС і торгувати згенерованою на ній електроенергією.

Про це заявляють більшість експертів і енергетиків-практиків, пише тижневик "Дзеркало тижня".

Будівництво і введення в експлуатацію 2-7 агрегатів Дністерської гідроакумулюючої електростанції, а також сумісний маркетинг згенерованої на станції електроенергії РФ хоче перевести в розряд "сумісних проектів" із Україною.

Про це йдеться у проекті угоди між урядами РФ і України.

Реклама:

Будівництво Дністерської ГАЕС фінансується за рахунок обігових коштів "Укргідроенерго", держбюджету, а також кредитних коштів Ощадбанку.

Також "Укргідроенерго" має багаторічний успішний досвід залучення позик Світового банку для реконструкції та модернізації діючих гідроелектростанцій.

При цьому банки не претендують на сумісний з "Укргідроенерго" маркетинг електроенергії, згенерованої на експлуатованих компанією ГЕС і ГАЕС.

Що стосується інших "сумісних проектів" РФ з Україною, зокрема будівництва Канівської ГАЕС і Каховської ГЕС-2, про які згадується в угоді, то, на думку експертів, Україні є сенс провести відкритий міжнародний тендер, щоб отримати можливість вибору інших проектів та інвесторів.

Щодо технічного переозброєння і реконструкції діючих ТЕС і ГЕС спільно з РФ, мова про які також йде в угоді, експерти підкреслюють важливість того, щоб росіяни не монополізували постачання устаткування, а Україна могла вибирати не тільки російських постачальників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!