Кучма: Україна гідна специфічного статусу в газових відносинах з Росією

Субота, 24 квітня 2010, 15:25

Україна має всі підстави претендувати на статус специфічного суб'єкта в газових відносинах з Росією.

Про це заявив другий президент незалежної української держави Леонід Кучма в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Коментуючи повідомлення про те, що РФ прив'язує ціну на газ з перспективою вступу України до Митного союзу (Росія, Білорусь і Казахстан), Кучма зазначив: "Така позиція російської сторони не зовсім коректна. Щонайменше, є три вагомі аргументи, які свідчать про особливий характер України в системі газових відносин Росії з іншими державами".

Першим з них він назвав той факт, що Україна є найбільшим імпортером і споживачем російського газу, що, за його словами, в ринкових умовах є важним фактором.

Реклама:

"Великому споживачеві завжди йдуть назустріч, надаючи преференції", - сказав він.

Другим аргументом Кучма назвав питання щодо тарифу за транспортування газу українською територією, який нижче, ніж, приміром, угорською або словацькою.

Ще один наведений ним аргумент - Росія орендує на території України військово-морську базу в Севастополі, за яку платить сьогодні орендну плату, "далеко не ринкову".

"А значить, Україна має всі підстави претендувати на статус специфічного суб'єкта в газових відносинах з Росією. Тому, якщо говорити про ринкові відносини в ціні на газ, то з таких самих позицій слід підходити і до оплати транзиту газу, і до оренди військово-морської бази в Севастополі, і до оплати пов'язаних з цим витрат і втрат, включаючи екологічні. Якщо ринок - то цивілізований і на системній основі ", - сказл Кучма.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!