Трьом українським банкам не вистачає капіталу

Понеділок, 19 квітня 2010, 12:03

З 18 найбільших фінустанов країни трьом потрібні додаткові інвестиції в капітал.

Такими є попередні підсумки діагностики першої групи банків, яку проводить НБУ, пише газета "Дело" із посиланням на джерело в Нацбанку.

"Капіталізації потребують "Фінанси та Кредит", ПУМБ і "Надра", - уточнив співрозмовник видання.

Як відомо, про те, що докапіталізація необхідна саме трьом банкам з групи найбільших, в кінці минулого тижня заявляв і віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко.

Реклама:

"Не буду зараз говорити, про які банки ідеться, два з них нормально працюють і вони майже капіталізовані, третій банк буде капіталізований в червні", - сказав він.

При цьому фінансову допомогу від держави може одержати тільки банк "Надра".

Акціонери ПУМБу та банку "Фінанси та Кредит" готові самостійно докапіталізувати підконтрольні їм фінустанови.

В банку "Фінанси та Кредит" "Делу" підтвердили, що фінустанова має потребу в докапіталізації.

"Збори акціонерів банку затвердили на цей рік докапіталізацію в розмірі 600 млн. гривень. Ця цифра кілька місяців тому була узгоджена з НБУ", - повідомив заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов.

У рамках виконання програми зі збільшення капіталу банк наприкінці березня залучив у британської компанії Bloonshine Limited 25 млн. доларів на умовах субборгу. Другий транш на таку ж суму в банк повинен зайти в наступному кварталі.

Звертатися за фінансовою допомогою до держави банк не має наміру.

У ПУМБі про свої потреби і плани щодо докапіталізації говорити відмовилися.

"Тому що за капіталізацію відповідальні акціонери, ми не компетентні коментувати такі питання", - заявили в прес-службі банку. Від прес-служби компанії "СКМ" відповіді також не було.

Разом з тим, за оцінками аналітиків, гострої необхідності в докапіталізації у ПУМБу зараз немає.

Проблеми зі збільшенням капіталу є тільки у банку "Надра". З лютого 2009 року фінустанова знаходиться в режимі тимчасової адміністрації, але НБУ донині не визначився з його долею.

Як повідомлялося, потенційним інвестором банку виступає голова ради директорів Group DF Дмитро Фірташ, який зобов'язався "влити" в "Надра" близько 6 млрд. гривень.

Відповідно до робочого варіанту меморандуму "Про економічну та фінансову політику" між Україною і МВФ, у інвестора банку "Надра" на капіталізацію проблемної фінустанови є час до кінця червня. Якщо до цього часу банк не отримає необхідної фінпідтримки, НБУ "негайно ліквідує банк".

Планується, що діагностика українських банків закінчиться до кінця квітня, а до кінця липня банки подадуть в НБУ плани з капіталізації.

Саме тоді стане остаточно зрозуміло, яким банкам знадобляться додаткові вливання в капітал і чи готові їх акціонери фінансово підтримати свої фінустанови.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!