МЗС: Україні збагачений уран не потрібен

Субота, 17 квітня 2010, 10:08

Жоден з керівників українських профільних наукових установ не повідомив про потреби у високозбагаченому урані для дослідницьких цілей.

Про це заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, пише тижневик "Дзеркало тижня".

"Не знайшлося жодного вченого, принаймні жодного керівника цих науково-дослідних і навчальних інститутів, який би сказав, що їм потрібен саме високозбагачений уран для якоїсь практичної потреби", - заявив міністр.

За словами Грищенка, вчені цілком підтримали ідею обміну високозбагаченого урану на аналогічну кількість низькозбагаченого.

Реклама:

"Вони були одностайні в тому, що Україна тільки виграє, якщо ми замість високозбагаченого урану отримаємо низькозбагачений і разом з ним - додаткові можливості для проведення на найсучасніших наукових установках досліджень, які можуть просунути нас на шляху забезпечення енергетичної безпеки країни", -сказав він.

При цьому Грищенко підкреслив, що при ухваленні рішення про відмову від високозбагаченого урану керівництво країни брало до уваги не тільки інтереси дослідників, але і можливі міжнародно-політичні дивіденди.

"Політичне керівництво країни, включно з МЗС, зацікавлене, аби це рішення послужило для досягнення цілей, пов'язаних не тільки з забезпеченням умов для продовження та розширення можливостей наукових розробок і досліджень, а й для отримання як політичних дивідендів для країни", - визнав міністр.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: