Україна платить Росії 200 мільйонів доларів щорічно через корупцію та Микитася – "Схеми"

П'ятниця, 18 вересня 2020, 15:20
 

Україна продовжує щорічно платити Росії 150-200 мільйонів доларів за зберігання відпрацьованого ядерного палива. 

Про це йдеться у розслідуванні журналістів програми "Схеми".

Журналісти проаналізували, що 18 років і майже півтора мільярда гривень було витрачено на реалізацію ідеї побудувати в Чорнобильській зоні відчуження власне Централізоване сховище, де б зберігалося відпрацьоване паливо з трьох українських атомних станцій.

За цей час близько двох мільярдів доларів Україна вже заплатила Росії за вивезення цього палива на тимчасове зберігання.

Реклама:

Серед причин, через які стратегічний об’єкт досі не введений в експлуатацію – затягування будівництва та ймовірні корупційні змови, обставини яких вивчають офіційні органи – Антимонопольний комітет і Національне антикорупційне бюро – йдеться у розслідуванні.

У 2017 році оператор українських атомних електростанцій НАЕК "Енергоатом" на мільярдному тендері обрав генпідрядника будівництва сховища – фірму "БК "Укрбудмонтаж", на той час єдиною власницею якої була Наталія Микитась – дружина народного депутата VIII скликання Максима Микитася, колишнього президента великої будівельної компанії – корпорації "Укрбуд".

Пізніше у фірмі-генпідряднику заявили про нестачу грошей. Для завершення будівництва "Енергоатом" оголосив новий тендер на понад 650 мільйонів гривень, який зрештою так і не відбувся – через виявлену АМКУ змову між "БК "Укрбудмонтаж" та "Укренергомонтаж".

"Замість чесної конкуренції на торгах, мала місце змова між двома компаніями, які позиціонували себе як самостійні й незалежні гравці. Такі дії є порушенням закону "Про захист економічної конкуренції", – зазначили в Антимонопольному комітеті.

Компанії оштрафували та заборонили їм брати участь у майбутніх торгах протягом 3 років. У фірмі "Укрбудмонтаж" заявили – оскаржуватимуть це рішення.

"Фактично це відклало реалізацію проєкту на невизначений термін", – підкреслюють журналісти.

Окремо новопризначене керівництво "Енергоатома" провело перевірку виконання договорів і додаткових угод із фірмою "Укрбудмонтаж" родини Максима Микитася та виявило багато порушень і зловживань.

Акт перевірки, який опинився у розпорядженні редакції, показав, що за окремими договорами оплата становила понад 100% від контракту, при цьому по факту роботи не були виконані в повному обсязі.

В "Енергоатомі" заявили, що виявлені під час аудиту порушення "містять ознаки кримінальних і адміністративних правопорушень", і передали їх до НАБУ.

У неготовності сховища до введення в експлуатацію журналісти також пересвідчились, побувавши на місці зведення проєкту в зоні відчуження.

"Стратегічний об’єкт, який вже обійшовся державному "Енергоатому" у майже півтора мільярда гривень, потребує ще грошей для завершення його будівництва. У серпні "Енергоатом" оголосив новий тендер на роботи по завершенню будівництва на 656 мільйонів гривень. Це – тривалий процес. А отже, це означає, що і в цьому році Україна продовжить платити Росії за вивезення з українських АЕС відпрацьованого ядерного палива сотні мільйонів доларів", – йдеться у розслідуванні.

Також "Схеми" виявили, що після перемоги родини Микитася на тендері "Енергоатома", у топменеджера з'явилася нерухомість у його ЖК.

Читайте також: Що насправді сталося з "Укрбудом": історія падіння з великою ціною

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!