Думка експерта: Стабільність гривні залежить від прийняття бюджету і дій НБУ

Понеділок, 12 квітня 2010, 16:12

В останні кілька місяців ситуація з платіжним балансом України покращується, позитивно впливаючи на курсову стабільність гривні.

Таке переконання висловив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB Микола Івченко у коментарі "Економічній правді".

Проте, на думку експерта, багато в чому стабільність національної валюти у 2010 році буде залежати від темпів відновлення світової економіки, прийняття бюджету України, співпраці з МВФ і дій НБУ.

"Тобто залишаються певні ризики незначного знецінення гривні. Ближче до кінця 2010 року вартість долара може підвищуватися на 1-2% на місяць", - зазначив він.

Реклама:

Експерт нагадав, що на тлі підвищення рейтингів України з боку деяких рейтингових агентств нерезиденти у березні придбали ОВДП на суму 1,28 млрд. гривень.

"Таким чином, цей показник досяг докризового рівня. Підсумкове сальдо торгового балансу в 2010 році може скласти "мінус" 0,8 млрд. доларів, а сальдо фінансового рахунку платіжного балансу досягне 1,5 млрд. доларів", - прогнозує Івченко.

При цьому експерт зазначив, що у випадку, якщо буде прийнятий збалансований бюджет і відновлено співпрацю з МВФ, це призведе до нового припливу інвестиційного і спекулятивного капіталу в країну, який конвертується в гривню.

"Таким чином, середній курс продажу готівкового долара в короткостроковому плані може знижуватися на 1% в місяць і до кінця травня скласти 7,82-7,83 гривні. В іншому випадку, ціна американської валюти буде перебувати в діапазоні 7,90-7,96 гривні", - відзначив він.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!