Російський газ дешевшим уже не буде – експерт

Середа, 31 березня 2010, 11:54

Росії не вигідно зменшувати ціну на газ для України.

Таку думку висловив директор енергетичних програм центру НОМОС Михайло Гончар у коментарі заявив телеканалові ТВі.

"Ціна буде контрактною - тією, яка зафіксована у контракті. І "Газпром", і російська сторона в цілому на цю тему неодноразово висловлювались. Вони не бачать підстав переглядати контракт. Тим паче, що з економічної, корпоративної позиції "Газпрому", ця ціна його влаштовує", - сказав він.

"В цьому контексті, що би не робив український уряд, ці намагання будуть марними. Поки що, принаймні. А відповідно ті бюджетні очікування, про які так обережно сказав прем'єр-міністр, вони можуть так і залишитися очікуваннями", - зазначив Гончар.

Реклама:

На його думку, не допоможуть українській стороні й особисті приязні стосунки Віктора Януковича із Володимиром Путіним, а міністра Бойка з керівником "Газпрому" Міллером.

"Особисті симпатії, особиста дружба на міждержавному рівні. Коли ідеться про ті грошові надходження, які скорочуються, а не збільшуються... Адже на відміну від періоду до 2008 року, коли ціна на нафту зростала, на газ також, - тоді вистачало усім. Тому ефективно працювала непрозора схема газового бізнесу "РосУкрЕнрго" і т.д. Зараз ситуація абсолютно інша, тому "Болівар" не витримує багатьох вершників", - заявив Михайло Гончар.

Сподіватися на знижки, значить жити ілюзіями зазначив експерт. Великий капітал менше піддається ілюзіям, але має свої розрахунки.

"Комусь хочеться жити цими ілюзіями. Я розумію, що люди великого бізнесу менш піддаються ілюзіям. Але там був розрахунок достатньо простий: приїдуть наші "хлопці", переговорять, - ми ж "свої", ми готові усе здати, головне - дешевий газ", - сказав він.

На думку експерта, усі крапки над "і" поставить візит російського президента до України.

"Російська сторона тактично не зреагувала на ці пропозиції з боку сторони української, розуміючи, що і так багато що саме пливе до рук. Витримати паузу, дочекатися візиту російського президента до України і розіграти дещо інший сценарій, коли буде можливість показати, що, коли, в якій послідовності треба здавати", - переконаний Гончар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!