Китай відібрав у США пальму першості на авторинку

Понеділок, 11 січня 2010, 12:06

Продажі автомобілів у Китаї виросли на 46% в 2009 році, що дозволило йому стати найбільшим автомобільним ринком світу.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Bloomberg.

США були лідером світового автовиробництва сто років - з 1908 року, коли з конвеєра автоконцерна Ford зійшов автомобіль Ford T.

За даними Китайської асоціації виробників автомобілів, продажі автомашин в КНР минулого року досягли 13,6 млн.

У США обсяг реалізації автомобілів скоротився за рік на 21% - до мінімальних з 1982 року 10,4 млн. автомашин, за даними Autodata Corp.

Як вважають аналітики, цього року Китай збереже лідируючі позиції на авторинку, незважаючи на уповільнення темпів росту продажів.

"Китай стає центральною сценою розвитку світової автомобільної промисловості в XXI столітті", - відзначає старший аналітик Booz & Co Білл Руссо.

Завдяки тому, що ВВП Китаю зростав в середньому на 9% на рік з 1999 року, на кінець 2008 року китайці володіли 51 млн. автомобілів в порівнянні з 1 млн. автомашин в 1977 році.

За цей період наявний дохід у розрахунку на душу населення зріс у 46 разів.

Китай на даний момент також є найбільшим світовим ринком мобільних телефонів, мікрохвильових печей, пива, безалкогольних напоїв.

Автовиробники світу, включаючи Volkswagen і General Motors (GM), намагаються компенсувати скорочення продажів у Європі та США на китайському ринку.

Так, GM стала найбільшим іноземним автовиробником в КНР, її продажі в Китаї виросли в минулому році на 67% - до рекордних 1,83 млн. автомобілів.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: