"Газпром" порахував, скільки втратив через Україну

Понеділок, 7 грудня 2009, 13:34

"Газпром" в 2009 році недоотримає 1,3 млрд. доларів від поставок газу до України.

Про це заявив офіційний представник російського газового холдингу Сергій Купріянов в інтерв'ю телеканалу Russia Today, повідомляє РІА "Новости".

Він пояснив, що ця сума не враховує штрафи і розрахована за умовою "бери або плати" (take or pay).

"Ті потенційні доходи, які ми могли б отримати від продажу контрактних обсягів газу Україні, - вони суто гіпотетичні, вони тільки на папері. Ми розуміємо, що в цій ситуації взяти ці гроші з наших партнерів в Україні неможливо. Мінімальна річна виручка за газ, який "Нафтогаз" повинен був узяти в 2009 році, становила б близько 1,3 млрд. доларів. Це те, що ми недоотримаємо", - сказав він.

Реклама:

Купріянов підкреслив, що обсяги, які "Газпром" погодив з Україною з 2010, зводять ризик виникнення штрафів практично до нуля.

"Сподіваємося, що цього року в Україні все пройде без пригод, оскільки основні проблеми останнім часом у нас були саме з Україною, а там зараз, по-перше, підписані контракти, по-друге, наші партнери декларують, що вони готові в повному обсязі розплатитися по всіх поставок. Можливість того, що ми проведемо цей Новий рік у газового вентиля, звичайно, не нульова, і ми до цього готові, але об'єктивних підстав для цього точно немає", - сказав він.

Однак, представник російського газового монополіста зазначив, що проблеми з платежами "можуть виникнути тому, що у фінансовому секторі України дуже напружена ситуація, а платити вони повинні у твердій валюті, а не в гривнях".

"Крім того, не виключені провокації у зв'язку з передвиборним сезоном", - додав він.

Купріянов підкреслив також, що газотранспортна система України потребує модернізації.

"Це треба робити спільно зусиллями і Росії, і України, і європейських країн. Але насправді зрозуміло, що це, скоріше, додаткові витрати для нас, ніж якась відчутна вигода, особливо якщо ми дивимося на довгострокову перспективу. Якщо говорити про недоотримані прибутки в Україні, то альтернативою їм є пошук нових ринків, робота на ринку зрідженого природного газу, який дозволяє нам дотягнутися до тих країн, куди ми не можемо прийти з трубним газом", - сказав він.

Як повідомлялося, 25 листопада "Газпром" і "Нафтогаз України" підписали доповнення до контракту від 19 січня 2009 року, згідно з яким обсяг поставок газу в Україну в 2010 році знижений до 33,75 млрд. кубометрів з 52 млрд. кубометрів, які раніше планувалися контрактом.

Також сторони закріпили відсутність штрафних санкцій за обсягами споживання газу "Нафтогазом" в 2009 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!