Україна розрахувалася за газ завдяки президентові - Соколовський

П'ятниця, 6 листопада 2009, 18:40

Питання оплати природного газу за жовтень вдалося вирішити завдяки активній позиції президента Віктора Ющенка.

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський в інтерв'ю телеканалу "Інтер", повідомляє прес-служба глави держави.

"Можна з високою імовірністю стверджувати, що Україна вчасно сплатить жовтневі платежі за природний газ. Глава держави був змушений втрутитися у процес врегулювання ситуації. І завдяки його активній позиції це питання вдалося вирішити", - сказав він.

За його словами, Віктор Ющенко скликав нараду за участю керівників господарюючих суб'єктів та державних фінансових інституцій, зокрема НБУ, де закликав керівництво НБУ скористатися можливістю МВФ щодо спеціальної процедури запозичення для розрахунків за газ.

Реклама:

На думку Соколовського, це єдина можливість врегулювати ситуацію і уникнути передбачених штрафних санкцій.

Водночас, зауважує він, продовження практики запозичень загрожує негативними наслідками діяльності НАК "Нафтогаз України", а країні - втратою контролю над вітчизняною ГТС.

Соколовський прогнозує чергові загострення з газовими проплатами за листопад, враховуючи те, що власних коштів у НАК "Нафтогаз України" вистачає лише на третину щомісячного платежу.

Представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки переконаний, що причиною негараздів з економічними розрахунками у газовій сфері є укладені 19 січня 2009 року у Москві контракти.

За його словами, вони невигідні Україні, оскільки їх неможливо виконати і вони призводять до постійних проблем з оплатою та до конфліктів з російськими партнерами.

Він також наголосив, що розміри штрафів, передбачені у контрактах між НАК "Нафтогаз України" та РАО "Газпром" за недобір нашою країною природного газу, найвищі у Європі.

"Водночас, за зменшення обсягів транзиту російською стороною практично не передбачено жодних санкцій", - зауважив Соколовський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!