Банкам заборгували більше 7 мільярдів за іпотеку

Вівторок, 3 листопада 2009, 13:08

Мільйони вкладників страждають через 300 тисяч позичальників, які заборгували 7, 2 мільярди за іпотеку фінансовим установам.

Про це повідомляється на сайті асоціації "Український кредитно-банківський союз" (УКБС).

"Сьогодні загальний розмір іпотечного портфеля банків України становить понад 100 млрд. гривень (майже половина запланованих доходів Державного бюджету - 2009). За період з листопада 2008 до листопада 2009 року проблемна іпотечна заборгованість зросла майже у 10 разів". - зазначає генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

За ії словами, йдеться про 7, 2 мільярди гривень не повернутих за іпотеку 300 тисячами неблагонадійними позичальниками.

Реклама:

"В результаті мільйони чесних вкладників страждають, що продовжує деморалізувати  суспільство", - наголосила Оліфер.  

Згідно з повідомленням, генеральний директор УКБС оприлюднила ці дані в ході недавньої наради в Міністерстві юстиції, на якому обговорювалася проблема стягнення боргу за фактом невиконання зобов'язань в період дії іпотечної угоди.

За результатами засідання УКБС вирішено, що Мінюст у 15-денний термін проаналізує нотаріальну та судову практику та повернеться до цього питання у вигляді відповідних змін до інструкції.

Планується, як мінімум - внесення уточнення, за яким зазначене положення не поширюватиметься на раніше укладені угоди; як максимум  - відміна діючої інструкції, говориться в повідомленні.

За словами міністра юстиції Миколи Оніщука "зміст виконавчого напису нотаріуса у тому, що він повинен бути інструментом реалізації прав кредиторів, а не навпаки".

"Якщо кредитор позбавляється цього права, йому мають бути надані інші правові інструменти для захисту своїх прав", - вважає він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: