ТИМОШЕНКО І ПУТІН ДОМОВИЛИСЯ ЗМІНИТИ КОНТРАКТИ

Вівторок, 3 листопада 2009, 11:40

Прем'єри Росії й України вже домовилися переглянути деякі положення чинних газових контрактів.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на джерела в "Газпромі".

Як відомо, президент України Віктор Ющенко доручив уряду й НАК "Нафтогаз України" переглянути газові контракти з Росією.

У прес-службах Кабміну і НАКу доручення президента коментувати відмовилися.

Реклама:

Але джерело газети, близьке до "Нафтогазу", розповіло, що компанія вже запропонувала "Газпрому" зафіксувати зниження обсягів закупівель і підвищення ставки транзиту.

"Ми виконаємо доручення президента і запропонуємо "Газпрому" увести принцип take or pay для транзиту. Але навряд чи це питання можна вирішити на нашому рівні. Угоди такого роду можуть укладатися лише між прем'єр-міністрами", - зазначив співрозмовник видання.

У "Газпромі" у свою чергу заявили, що готові зафіксувати закупівлі газу Україною в наступному році на рівні 33 млрд куб. м.

"Про це вже домовилися прем'єри Росії й України, і йдеться лише про формалізацію домовленостей", - уточнили в компанії.

Там також запевнили, що, відповідно до попередніх домовленостей, плата за прокачування тисячі кубометрів російського природного газу на 100 км у 2010 році виросте з нинішніх 1,7 дол. до 2,68-2,72 дол.

Утім, у "Газпромі" вважають уведення принципу take or pay в угоді про транзит газу малоймовірним:

"У жодній країні Євросоюзу, на які рівняється український президент, такі заходи не передбачені".

Як відомо, угоди між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 19 січня цього року передбачають споживання цього року 41,6 млрд. куб м газу, а з 2010 по 2019 роки - по 52 млрд. куб м. Україна може купити на 20% менше зазначених обсягів, але має попередити про це Росію за півроку. Якщо обсяги відбору газу виявляться менше 80%, то "Нафтогаз" усе одно має заплатити за газ (принцип take or pay).

Угода не передбачає застосування аналогічних заходів за зниження обсягів транзиту російського газу через Україну. Ставка транзиту за угодою складає 1,7 дол. за прокачування тисячі кубометрів на 100 км, що в 1,5 рази менше, ніж у країнах ЄС.

Ющенко зажадав зафіксувати в угоді зниження обсягів закупівель газу в наступному році з 52 до 33 млрд. куб м, збільшення ставки транзиту газу до рівня, прийнятого в країнах Євросоюзу, і застосування принципу take or pay у відношенні транзиту російського газу через територію України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!