Банкіри сумніваються, що "грипозний" мільярд обвалить гривню

Вівторок, 24 листопада 2009, 18:24

Подолання Верховною радою вето президента на виділення 1 млрд. гривень на боротьбу з грипом навряд чи призведе до дестабілізації курсу гривні.

Про це заявили провідні українські банкіри у коментарі агентству "Українські новини".

"Я в цьому сумніваюся (у можливості дестабілізації курсу у разі подолання парламентом вето). Немає жодного руху ані на готівковому, ані на безготівковому (валютному) ринку. Це свідчить про те, що ринок збалансований", - сказав заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов.

На його думку, у зв'язку зі збільшенням надходжень валюти в Україну, зокрема від експорту товарів і послуг, вплив такої суми (1 млрд. гривень) на валютний ринок буде незначним.

Реклама:

Думку Львова поділяє і член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

"Те, що частина цієї суми (1 млрд. гривень) піде на валютний ринок (для подальшої закупівлі імпортних медпрепаратів) - це однозначно. Те, що 125 млн. доларів (еквівалент 1 млрд. гривень) не посунуть сильно курс - це теж однозначно", - сказав він.

Кравець додав, що настільки незначна в масштабах валютного ринку сума як 1 млрд. гривень не зробить значного впливу на курсову динаміку, а може лише привести до незначних коливань курсу в діапазоні 8,10-8,15 гривень за долар.

На думку дилера Першого українського міжнародного банку (ПУМБ) Олексія Муханова, дестабілізація курсу гривні у разі подолання Радою вето на виділення 1 млрд. гривень на боротьбу з грипом практично неможлива.

"Виділення одного мільярда - це як крапля в морі. Мільярд гривень - це ніщо порівняно з іншими видатками (які здійснює держава)", - сказав він.

Муханов зазначив, що влада реалізує ряд інших, масштабніших проектів, які потребують виділення значно більших обсягів коштів, однак дестабілізації курсу при цьому не відбувається.

Як повідомлялося, 3 листопада Верховна рада виділила з держбюджету на 2009 рік і направила в резервний фонд 1 млрд. гривень для боротьби з епідемією грипу.

Ці кошти виділено за рахунок перерозподілу між загальним і спеціальним фондами держбюджету перевищення валових доходів НБУ над видатками.

16 листопада президент Віктор Ющенко ветував цей закон.

Рада розгляне подолання цього вето на позачерговому засіданні 26 листопада.

Ющенко прогнозує дестабілізацію курсу гривні у разі подолання Верховною радою вето на виділення 1 млрд. гривень на боротьбу з грипом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!