Думка експерта: Путін не заріже курку, яка несе золоті яйця

Вівторок, 24 листопада 2009, 14:44

"Газпром" за два роки може втратити 380 мільярдів рублів через суперечки з митницею щодо порядку оформлення експорту газу. У 2009 році компанія може недорахуватися 112 мільярдів рублів, а у 2010 році - 274 мільярдів рублів.

Тим не менш, вилучення цих коштів та обтяжливі запозичення, зроблені газовим монополістом, не призведуть до виникнення у компанії серйозних фінансових труднощів, вважає провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"У другому півріччі 2009 року обсяги поставок газу в Європу зросли. Зараз "Газпром" транспортує до Європи навіть більше блакитного палива, ніж у відповідний період 2008 року. Майже удвічі зросла ціна газу, отже, доходи компанії підвищуються. Якщо діючі котирування збережуться, то проблем у "Газпрому" не буде", - сказав він.

Крім того, додав аналітик, керівництво Росії зацікавлене у реалізації "Газпромом" стратегічних проектів - "Північного потоку", "Південного потоку", освоєння Ямалу.

Реклама:

"Компанія для Росії є системною, тому не потрібно плекати жодних ілюзій, що у "Газпрому" можуть виникнути якісь труднощі з вини російського уряду. Влада не буде обтяжувати компанію зайвими боргами", - упевнений Омельченко.

На його думку, уряд країни не стане різати курку, яка несе золоті яйця. "Путін може лише трохи налякати компанію, узявши кошти з однієї кишені, а потім у другу поклавши таку ж суму у вигляді податкових преференцій", - зауважив економіст.

"Газпром" має й серйозніші труднощі, які можуть похитнути його міць, зокрема, недостатньо ефективне управління компанією та брак інвестицій у видобуток, зауважив експерт, але це не українська проблема.

"Нам про "Газпром" турбуватися не потрібно, хай про нього турбується керівництво Росії. Навіть у далекосяжній перспективі я не бачу якихось перешкод, які б не дозволили "Газпрому" поставляти газ у Європу та Україну", - підсумував Омельченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: