"НАФТОГАЗ" ТОПИТЬ ОЩАДБАНК

Вівторок, 24 листопада 2009, 10:22

"Нафтогаз" перестав своєчасно платити Ощадбанку за кредитами, через що держбанк з початку року отримав 550 млн. грн. збитку.

В Ощадбанку не коментують ситуацію, неофіційно зазначаючи, що вже врегулювали її в Кабміні, пише видання "Комерсант-Україна".

У розпорядженні виявилися баланси найбільших банків за жовтень, з яких випливає, що державний Ощадбанк вперше з початку року отримав збиток в 549,62 млн. грн., через що його балансовий капітал скоротився на 516,94 млн. грн.

При цьому активи банку знизилися на 1,53 млрд. грн. - до 59,19 млрд. грн.

Раніше джерело у держбанку відзначало, що в жовтні банк має намір почати формування резервів під кредити найбільшого позичальника - НАК "Нафтогаз України". "Кредитний портфель газового монополіста збільшується, тому ми повинні понизити клас позичальника, що нам також рекомендував зробити Нацбанк після своєї останньої перевірки", - зазначив співрозмовник.

Окремою постановою Нацбанк дозволив Ощадбанку порушувати норматив Н7 (максимальний кредитний ризик на одного позичальника - не більше 25% регулятивного капіталу) відносно НАК.

У результаті на 1 липня, за даними рейтингового агентства Fitch, Ощадбанк сформував 54% свого кредитного портфеля завдяки "Нафтогазу" (22,4 млрд. грн.). Резерви Ощадбанку за жовтень зросли на 1,7 млрд. грн., але банк залишається прибутковим - зниження з 1,18 млрд. грн. до 630,43 млн. грн.

Голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей відмовився коментувати фінансові показники своєї установи.

На думку експертів, Укргазбанк, який претендує на частину кредитів "Нафтогазу", надалі також може зіткнутися з подібною проблемою.

Банкіри говорять, що збільшення кредитного портфеля НАК не може призвести до зниження його класу, а резерви довелося створювати через погіршення інших фінансових показників.

При визначенні групи позичальника банки враховують кількісні та якісні характеристики стану клієнта.

Основні кількісні - рівень кредитного портфеля, розмір застави, ступінь його ліквідності; якісні - обслуговування боргу, своєчасність погашення.

"Кожному параметру характеристики банк виставляє бал, в результаті формується кінцевий результат", - розповідає заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" Світлана Лотоцька.

За її словами, збільшення кредиту може збільшити заставу і рівень впливу на нього. Переданий в заставу депозит зменшує ступінь кредитного ризику клієнта. Хорошею заставою може виступити гарантія держави, збільшення статутного капіталу, основних засобів.

А якщо НАК не платить за відсотками, то це повинно вплинути на зниження його категорії ризику. Якщо він платить, то збільшити портфель ще нічого не означає для зміни категорії.

У прес-службі "Нафтогазу" відмовилися коментувати погіршення платіжної дисципліни.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!