В Україні нема культури обслуговування боргів - банкіри

Субота, 21 листопада 2009, 15:46

В Україні відсутня культура обслуговування боргів.

Про це заявили банкіри під час засідання Фінансового прес-клубу, пише тижневик "Дзеркало тижня".

Зокрема, олова правління ОТП Банку Дмитро Зінков відзначив, що обслуговування боргів - це питання культури, яка має складатися в суспільстві роками, десятиліттями, століттями.

"Ми живемо в країні, де такої культури немає. У нас не кредитували роздрібного споживача за радянських часів, а те, що було раніше, встигли забути. В інших країнах це працює, і, відповідно, культура сформована: схема "узяв кредит - погаси" працює без збоїв. Люди знають, що з ними буде, якщо кредиту не погасять. А в Україні такого досвіду немає", - пояснив він.

Реклама:

В той же час, голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін переконаний, що основна проблема полягає в тому, що населення України виховане в соціальній безвідповідальності.

За його словами, і в Радянському Союзі, і нині, люди формально поводяться так, ніби їм усі винні, включаючи державу. Хоча кожен конкретно розуміє, що чекати допомоги можна тільки від самого себе, від своїх родичів, друзів, компаньйонів, відзначає він.

"Але тільки-но збирається багато людей, чомусь у них одразу з'являється колективна ідея, що їм хтось щось винен. Квартиру купити повинні, на роботу повинні влаштувати, дітей вивчити повинні і так далі. Але людина повинна розуміти, що вона сама - генератор як свого позитиву, так і всіх своїх проблем", - підкреслив Тимонькін.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!