Можливість дострокового повернення депозитів - міна під банківською системою?

Субота, 21 листопада 2009, 11:50

Можливість дострокового розірвання депозитних договорів - міна під банківською системою.

Таку оцінку правовому полю, що існує в Україні, дав голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін на засіданні "Фінансового Прес-клубу", пише тижневик "Дзеркало тижня". 

"Я б торкнувся ще одного з питань нашої правової проблематики - можливість за Цивільним кодексом для кожної людини зняти гроші у будь-який момент. Убивче рішення! Цілком нормальний банк, із чудовим обліком, із правильною кредитною політикою, із хорошим управлінням ризиками, цього не витримає", - вважає банкір.

За оцінками Тимонькіна, у великого банку в ліквідній формі, як правило, перебуває не більше 8-10% активів.

Реклама:

"При цьому на хвилі паніки першими біжать більш просунуті, а в них і вклади більші. Грубо кажучи, прибіг 1% вкладників і зняв 20% вкладів. І все, у банку грошей немає. А решта - залишилися за кормою", - пояснює фінансист.

На його думку, рішення, яке скасує цю норму, складно провести через Верховну раду, тому що "кожен депутат думає, що він свої-то встигне зняти". 

"У багатьох банках проблема виникла саме тому, що хтось прибіг і зняв гроші ще до приходу тимчасової адміністрації і введення мораторію на дострокову видачу, і банк залихоманило, а багато які вже і не піднімуться. Банк вмирає негайно через брак ліквідності", - пояснив голова правління Уксоцбанку. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!