ВВП-2009 може скоротитися більш ніж на 10%

Понеділок, 16 листопада 2009, 20:21

Валовий внутрішній продукт (ВВП) України за підсумками 2009 року може скоротитися більш ніж на 10% у порівнянні з 2008 роком.

Так вважають експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

За словами економіста інвестиційної компанії Concorde Capital Микити Михайличенко, поліпшення річної динаміки ВВП у третьому кварталі поточного року (до 15,9% за попередніми оцінками Держкомстату) відбулося як за рахунок зниження бази порівняння, так і за рахунок зростання обсягів виробництва в поточному році.

На його думку, у четвертому кварталі саме ефект низької бази порівняння буде превалювати, а істотного зростання щодо третього кварталу, наприклад, в промисловому виробництві, не варто очікувати.

Реклама:

За оцінками Concorde Capital, загальне падіння ВВП за підсумками 2009 року складе 14-14,5%.

Згідно з оцінками інвестгрупи "ТАСК", ВВП країни цього року може знизитися на 14%, а в 2010 році - підвищитися на 2,5%. При цьому ключовим каталізатором зростання стануть орієнтовані на експорт сектора економіки.

Керівник аналітичного департаменту "ТАСК" Андрій Шевчишин очікує в четвертому кварталі зниження ВВП на 10%, при цьому сильний тиск на показник, на його думку, має роздрібна торгівля.

У свою чергу, аналітики ІК "Альтера Фінанс" також говорять, що дані з падіння ВВП за третій квартал відповідають дійсності, і корелюють це з падінням роздрібного товарообігу (-16,3%) за той же період.

При цьому експерти цієї компанії прогнозують: за підсумками 2009 року падіння ВВП складе близько 10%.

Представники "Альтера Фінанс" підкреслили, що, згідно з документом уряду (Меморандум економічної та фінансової політики з МВФ), падіння ВВП за підсумками року має скласти 14%.

"Отже, зростання в четвертому кварталі повинен скласти як мінімум 2%. Однак, за статистикою, навіть у кризовий період четвертий квартал року є не найбільш показовим для ВВП. У зв'язку з цим очікувати підвищення ВВП на необхідні 2% - дуже оптимістично в існуючих умовах", - вважають аналітики.

Економіст Astrum Investment Management Олексій Блінов, у свою чергу, каже, що ослаблення спаду ВВП у третьому кварталі пов'язане з двома статистичними чинниками.

"По-перше, у третьому кварталі 2008 року в багатьох галузях української промисловості, а також у будівництві спостерігався спад, що створює статистичний ефект низької бази порівняння. По-друге, обсяги виробництва в ключових галузях промисловості поступово росли з початку 2009 року, що і призвело до поліпшення динаміки ", - вважає Блінов.

При цьому він зазначив, що Astrum Investment Management ставить прогноз падіння реального ВВП за підсумками 2009 року в 13% на перегляд у бік погіршення.

"Проте вже сьогодні можна констатувати, що спад економіки країни за підсумками року не повинен перевищити 15%", - упевнений Блінов.

Експерт згоден з думкою колег в тому, що оприлюднена оцінка по ВВП суттєво вплине на настрої українського фондового ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!