"Газпром" таки може висунути газові штрафи Україні?

Понеділок, 16 листопада 2009, 13:02

"Газпром" може затребувати з України штрафи за недобір газу в кінці року.

Про це заявив віце-спікер Держдуми, президент російського газового товариства Валерій Язєв на прес-конференції в Москві, повідомляє агентство "УНІАН".

"Я виходжу з укладених контрактів. За цими контрактами передбачено штрафи за недобір газу - поки вони не переглянуті (контракти) - є підстави їх стягувати", - сказав він.

За словами Язєва, це питання може бути знято лише у разі врегулювання цього питання на контрактному рівні.

Реклама:

Він підкреслив, що сьогодні "Газпром" тільки з доброї волі не виставляє штрафи Україні.

"Питання, мабуть, відкладено на якийсь час, мабуть, на кінець року", - сказав віце-спікер Держдуми.

При цьому він підкреслив, що висловлює свою особисту думку, за його словами, його ніхто не інструктує з цього питання.

Водночас, Язєв не виключив, що газові контракти між Україною і РФ може бути переглянуто.

"Теоретично перегляд контрактів можливий за доброї волі двох сторін", - сказав він.

Також він нагадав, що згідно з діючими зобов`язаннями з 1 січня 2010 року Україна повинна буде платити за газ без існуючої у 2009 році знижки.

Як повідомлялося, 15 листопада, заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив, що російський "Газпром" поки не має наміру застосовувати штрафні санкції до України за недобір газу.

14 листопада, прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко назвала провокаційними заяви про можливість накладення штрафу на НАК "Нафтогаз України" за недобір російського газу.

Прем`єр-міністр зазначила, що на сьогоднішній день між прем`єрами України і Росії досягнута домовленість про те, що російська сторона не пред`являтиме жодних штрафних санкцій до України за недобір природного газу за підсумками року.

6 листопада президент України Віктор Ющенко не виключив, що Україні можуть пред`явити штрафні санкції в розмірі понад 7,8 млрд. доларів за недобір російського газу.

За даними представника президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, за 10 місяців недобір Україною російського газу становив 12 млрд. кубометрів, щодо якого зберігається загроза штрафних санкцій на суму майже 8 млрд. доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!