Яценюк знає, що робити на селі

Неділя, 15 листопада 2009, 16:56

Кандидат на пост президента України Арсеній Яценюк заявляє, що Україна як одна з найбільших європейських аграрних держав зобов'язана стати одним із провідних постачальників продовольчої продукції в світі.

Про це він сказав на прес-конференції в Кіровограді.

Яценюк підкреслив, що сільськогосподарська галузь в Україні стала  неконкурентоздатною.

"Інколи складається враження, що це було зроблено умисно як частина аграрної реформи в Україні - щоб прибрати Україну з конкурентного зовнішнього ринку", - зазначив він.

Реклама:

Він вважає, що першим завданням для відновлення аграрного сектора в Україні має стати створення великотоварного сільського господарства.

"Ми повинні повернутися до великотоварного села. Звичайно, будуть території, де буде дрібнотоварне виробництво, але як базовий принцип розвитку сільського господарства потрібно запровадити принцип "з лану до столу", - підкреслює екс-спікер.

Кандидат у президенти переконаний, що без державних дотацій цього досягти неможливо. Але дотації мають розподілятися прозоро і бути доступними.

"Будь хто, хто вам скаже, що село є прибутковим без підтримки держави, - бреше. Чому тоді Євросоюз дотує? По 300 євро на гектар дають", каже політик.

Сільське господарство, зазначив Яценюк, має передусім "нагодувати Україну".

"50% сільськогосподарської продукції ми закуповуємо ззовні. А чому? Тому що кордону в Україні немає. Економічний кордон - це засіб для збагачення безпосередньо уряду і тих людей, які керують Державною митною службою. Їм наплювати на те, що їхній вкрадений мільйон несе за собою сотні мільйонів доларів збитків для національного товаровиробника", стверджує він.

Яценюк також вважає, що Україна повинна вийти на зовнішні ринки продовольчої продукції.

Розвиток сільського господарства, за його словами, дасть змогу вирішити також демографічну ситуацію на селі.

"Це - шлях повернення життя на село", - підсумував кандидат у президенти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!