Україні не радять брати американське неліцензоване ядерне паливо

Неділя, 1 листопада 2009, 15:25

Кращий спосіб диверсифікувати постачання ядерного палива (ЯП) в Україну - це будівництво власного заводу з його виробництва.

Про це повідомив виконавчий директор Дирекції з міжнародної співпраці, аналітики та розвитку ринків ВАТ "ТВЕЛ" Олексій Григор'єв, передає агентство "УНІАН".

"Більш надійнішої диверсифікації, ніж будівництво власного заводу із збору ядерного палива, немає", - упевнений він.

При цьому економічна доцільність і рентабельність, за словами Григор'єва, забезпечать поставки палива на 8 блоків АЕС, а їх в Україні 15.

Реклама:

"У принципі, сенс в будівництві заводу є. Питання лише, до якого ступеня локалізувати. Якщо починати видобувати уран, який в Україні, до речі, теж є, і починати будувати установки із збагачення, тоді невигідно - це коштуватиме близько 1 мільярда доларів", - сказав представник "ТВЕЛ".

За його словами, російська компанія давно пропонувала Україні відповідні послуги, проте зіткнулася з конкуренцією на українському ринку з американською компанією Westinghouse, яка, активно намагаючись впровадити в Україні своє паливо, теж заявила про можливість будівництва такого підприємства.

Разом з тим Григор'єв переконаний, що серед переваг російського ЯП - надійність, що впливає на ядерну безпеку АЕС.

"Westinghouse тільки почав виготовляти ядерне паливо і вперше він випробував його на АЕС в м. Темелін (Чехія). У них це не дуже добре вийшло - на четвертому році експлуатації паливо почало згинатися", - повідомив він.

"В результаті, Чехія в травні 2007 року достроково відмовилася від американського палива, не чекаючи закінчення терміну", - сказав Григор'єв.

"Виходить, що зараз НАК "Енергоатом" збирається закупляти паливо, яке себе вже не виправдало. І підписує, за наказом президента України, з Westinghouse контракти на постачання палива протягом 3 років, яке ще навіть не ліцензоване", - додав він.

За інформацією Григор'єва, американське паливо - 6 ТВС на Південно-Українській АЕС пропрацювало 2 роки, після чого був підписаний контракт на постачання ще 40 ТВС.

Як повідомлялося, згідно затвердженої у вересні Кабміном державної цільової програми "Ядерне паливо України", будівництво заводу з виробництва ядерного палива планується завершити в 2013 році.

В якості партнера для створення власного виробництва ядерного палива розглядаються російська компанія "ТВЕЛ" і американська Westinghouse.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: