Дорога нафта посилює кризу

Четвер, 29 жовтня 2009, 10:20

Нафтові ціни і погіршення ситуації на ринку нерухомості США - дві головні загрози для відновлення світової економіки.

Про це заявив генсек Організації з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) Анхель Гурріа, пише видання "Дело".

Ціни на сировину впливають і на вартість продуктів харчування, відзначає він, їх зростання може стати перешкодою для виходу з кризи.

У 2009 році, за прогнозами ОЕСР, спад у провідних індустріальних державах "сімки" складе 3,7%, в 2010 році країни вийдуть на зростання в 0,7%. 100 доларів за барель принесуть більше шкоди, ніж торішній зліт цін до 145 доларів, згодний економіст Нуріель Рубіні.

Ціни вище 100 доларів стануть "лобовим вітром" для глобальної економіки, пише Франциско Бланч з Merrill Lynch - Банк Америки.

На думку аналітиків банку, 80 доларів - це межа, яку можуть пережити розвинені економіки без шкоди для зростання, а ціна 90-100 доларів стане згубною навіть для Китаю.

Міжнародне енергетичне агентство в серпні назвало рубіж в 70 доларів ціною, яка здатна звести нанівець ефект антикризових заходів урядів.

Попит на сировину останнім часом зростає завдяки відновленню світової економіки, відзначає Рубіні, але це виправдовує підвищення ціни з 30 доларів до 50 доларів: "Ще 30 доларів дають спекулянти і стадний інстинкт".

На його думку, інвестори в пошуках інструментів для збереження і примноження капіталу знову вкладаються в сировину.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!