Ющенко дав Тимошенко 10 днів на врегулювання земельних питань

Вівторок, 27 жовтня 2009, 12:53

Питання одержання державних актів на право власності на земельну ділянку має бути негайно врегульоване.

Про це йдеться в листі президента Віктора Ющенка до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко.

"Вимушений звернути увагу на ряд проблемних питань, які порушують громадяни України у численних зверненнях до мене щодо обмеження їхніх прав під час одержання державних актів на право власності на земельну ділянку.

За словами президента, поза увагою зазначеної постанови залишилося питання компенсації громадянам України понесених ними витрат на оплату послуг державного підприємства "Центр державного земельного кадастру" та інших державних землевпорядних організацій за виготовлення технічних документацій.

Реклама:

За даними Держкомзему, таких громадян налічується понад 250 тисяч.

"Вважаю, що зазначені кошти мають бути відшкодовані, щоб не допустити дискримінації цієї категорії громадян порівняно з тими, хто безкоштовно отримає державні акти", - наголошує Ющенко.

На думку голови держави, джерелом таких відшкодувань повинні стати і значні штрафні санкції, нараховані за результатами планових перевірок територіальних підрозділів державного підприємства.

"У подальшому для недопущення необгрунтованого завищення цін на послуги територіальних органів Держкомзему, Мінприроди та державних землевпорядних організацій пропоную запровадити державне регулювання цін у цій сфері та встановити контроль за ціноутворенням. Наголошую, що це прямий обов'язок Кабінету міністрів", - йдеться в листі.

У президента "викликає стурбованість також те, що за три місяці з часу прийняття згаданої постанови державні акти фактично видано лише 44 тисячам громадян з-поміж близько 7 мільйонів", які мають таке право.

"Ситуація виглядає критичною, якщо взяти до уваги, що до завершення року залишається менше двох місяців, а відповідних ресурсів у проекті Державного бюджету на 2010 рік не передбачено", - зазначає Ющенко.

"Ураховуючи зазначене та реалістично оцінюючи стан речей, вважаю доцільним протягом останніх двох місяців поточного року сконцентрувати зусилля на належному проведенні усіх підготовчих робіт, а завершальний етап безоплатного оформлення державних актів перенести на 2010 рік", - додав він.

Лист закінчується проханням голови держави у десятиденний строк поінформувати його про вирішення зазначених проблем.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: