У Ющенка сумніваються у виділенні четвертого траншу МВФ

П'ятниця, 2 жовтня 2009, 15:59

Міжнародний валютний фонд (МВФ) може не надати Україні наступний транш, якщо влада не виконає взяті раніше зобов'язання про підвищення цін на газ для населення і підприємств комунальної теплоенергетики (теплокомуненерго).

Про це заявив перший заступник глави секретаріату президента Олександр Шлапак на брифінгу в п'ятницю у Києві, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"МВФ досить категоричний у цьому сенсі", - підкреслив він.

За словами Шлапака, "поки не будуть виконані зобов'язання, які взяла на себе Україна, ми не отримаємо фінансування".

Реклама:

Як відомо, раніше президент Віктор Ющенко повідомив, що уряд не виконав п'ять із шести зобов'язань, даних Фонду в рамках отримання країною попереднього, третього, траншу кредиту stand-by влітку.

Керівник Головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський уточнив агентству, що з 1 жовтня, коли повинні були бути підвищені ціни на газ, таких невиконаних зобов'язань стало шість.

За його словами, малоймовірно також виконання пунктів меморандуму про надання до кінця вересня вичерпного аналізу ситуації в системі пенсійного забезпечення та податковій системі, так оскільки поки що для цього створені лише робочі групи. При цьому представники секретаріату включені лише до пенсійної групи, яка ще не засідала жодного разу.

Жуковський підкреслив, що МВФ, приймаючи рішення про виділення Україні попереднього, третього, траншу, вже керувався скоріше політичними міркуваннями, ніж економічними.

Як повідомлялося, восени 2008 року МВФ прийняв рішення про виділення Україні кредиту stand-by в розмірі близько 17 млрд. доларів.

Україна вже отримала три транші на загальну суму майже 11 млрд. доларів. Четвертий транш у розмірі 3,8 млрд. доларів заплановано на листопад, проте ряд експертів висловлювали сумніви в його виділення через порушення Києвом низки зобов'язань, взятих у рамках співпраці з Фондом.

Україна, зокрема, з 1 вересня повинна була підвищити ціни на газ для населення на 20%, а з 1 жовтня - і для теплокомуненерго, однак ці рішення заблокували профспілки.

Уряд також брав зобов'язання не підтримувати законопроект про фінансування Євро-2012 за рахунок авансування прибутку Національного банку і не брати за основу новий Бюджетний кодекс при розписі проекту держбюджету-2010.

Передбачалося також внести поправки до законодавства з метою зміцнення незалежності Нацбанку і скасування податку на купівлю-продаж валюти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!