Найбільші банки ЄС успішно пройшли стрес-тести

П'ятниця, 2 жовтня 2009, 09:53

Довгоочікувані результати стрес-тестів найбільших європейських банків, опубліковані в четвер, свідчать про те, що фінансові організації зможуть успішно впоратися з проблемами у випадку більш значного, ніж очікувалося раніше, погіршення ситуації в економіці.

Стрес-тести, яким піддалися 22 банківські групи Євросоюзу, показали, що капіталізація банків залишається адекватною навіть при розвитку "дуже жорсткого сценарію" в економіці, пише The Financial Times.

Президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Жан-Клод Тріше назвав результати тестів, які торкнулися близько 60% банківської системи ЄС, "обнадійливими".

Припущення, що використовувалися в рамках "несприятливого сценарію", були "дуже жорсткими", відзначив він.

Реклама:

"Навіть з урахуванням цього, наша банківська система здатна чинити опір проблем, і це обнадіює", - сказав голова ЄЦБ.

Стрес-тести проводилися Європейським комітетом банківського нагляду (CEBS), ЄЦБ був активно залучений в процес розробки параметрів тестування.

CEBS підкреслює, що проведена перевірка "не була стрес-тестом для виявлення індивідуальних банків, яким може знадобитися рекапіталізація", оскільки оцінка "потреб окремих фінансових інститутів є обов'язком національних регуляторів".

Метою тестування була "перевірка банківських груп по всьому Євросоюзу на основі загальних рекомендацій і сценаріїв, а також збільшення рівня сукупної інформації для оцінки потенційної гнучкості європейської фінансової системи в умовах шоків", зазначають у CEBS.

У рамках базового сценарію розвитку ситуації, що відображає поточні прогнози для економіки, показник достатності капіталу першого порядку (Tier 1) для 22 банків буде набагато вищим за 9%, тоді як мінімальний норматив відповідно до вимог Базельської угоди дорівнює 4%.

Негативний сценарій передбачає, що ВВП ЄС скоротиться на 5,2% в 2009 році і на 2,7% - в 2010. У цих умовах потенційні збитки банків по кредитних і торговельних операцій в 2009-2010 роках становлять близько 400 млрд. євро.

Однак і в цьому випадку Tier 1 протестованих банків залишиться вищим за 8%, свідчать результати стрес-тестів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!