Ющенко погрожує Стельмаху через свою тактику?

Понеділок, 7 вересня 2009, 15:52

Заява президента Віктора Ющенка про можливість відставки Володимира Стельмаха з посади голови Національного банку може бути тактичним ходом голови держави.

Про це сказав президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер, повідомляє агентство "УНІАН".

Пасхавер зауважив, що зміну лінію поведінки президента мають коментувати політологи, а не економісти.

На думку експерта, курс долара щодо гривні спочатку підскочить, а потім опуститься до рівня, який буде вищим від початкового. Загалом економічна ситуація є гіршою, ніж, наприклад, у червні, але якихось особливих ексцесів немає, тому це підвищення буде спекулятивним.

Реклама:

А те, до якого рівня в кінцевому підсумку підскочить курс, - це якраз і буде результатом комбінацій політичних і комерційних інтересів.

На думку Пасхавера, тенденція до послаблення гривні пов'язана з тенденцією послаблення економіки, але Нацбанк має мінімізувати коливання курсу національної валюти.

"У цілому я не думаю, що це коливання призвело до такого висловлювання президента. Там занадто багато різних закритих від нас політичних і комерційних інтересів, щоб економіст міг судити про те, чому себе так чи інакше веде Національний банк", - зазначив Пасхавер.

Він вважає, що реальної загрози зриву співпраці з Міжнародним валютним фондом немає попри те, що уряд не виконує всіх взятих на себе зобов'язань, оскільки він не виконував своїх зобов'язань протягом всього існування співпраці з МВФ.

"МВФ, можливо, і пригрозить пальчиком, але уряд щось таке зробить і вони домовляться. А все тому, що Україна в цілому доволі успішно проходить кризу, зважаючи на слабкість своєї економіки і на всі ті загрози, які постали перед нею", - переконаний експерт.

Як повідомлялося, минулого тижня Ющенко заявив, що не виключає відставки голови Нацбанку до закінчення терміну його повноважень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!