Для подолання кризи в Україні без "гірких ліків" не обійтись - думка

П'ятниця, 4 вересня 2009, 17:32

Виконання Україною вимог Міжнародного валютного фонду (МВФ) може сформувати передумови для поліпшення економічної ситуації в країні.

Про це в п'ятницю у Києві заявив лорд-мер Лондонського Сіті Іан Лудер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Україна постраждала від кризи і їй потрібна допомога МВФ ... Звичайно, МВФ висуває ряд вимог: економічну реформу, зменшення вкладень держустанов. І Україні доведеться пройти через це. Але повернемося на 30 років тому, у 1976-й, коли Британія потребувала допомоги МВФ. Нам довелося проковтнути гіркі, проте, необхідні ліки. І через п'ять років Британія вже робила швидкі успіхи", - сказав він.

Лорд-мер підкреслив, що на українську економіку сильно вплинув різкий спад міжнародної торгівлі, але ситуація може покращитися.

Реклама:

"Існує дуже цікавий індекс - Baltic Dry Index, який вимірює попит на судна і морські вантажоперевезення ... Цей індекс у 2008 звалився з 11793 пунктів у травні до 663 пунктів у грудні. В останні ж місяці цей індекс був між 2000 і 3000 пунктів. Якщо індекс повертається до норми і тримається там тривалий час, це показує, що світова торгівля починає оживати і це є добрим знаком для таких країн, як Україна", - пояснив він.

Лорд-мер також зазначив, що ситуація в світовій економіці стала набагато спокійнішою, незважаючи на наявність певних труднощів.

Щодо внутрішніх завдань для економіки України Лудер висловив думку про важливість інфраструктурних проектів.

"Одним із головних завдань для Києва, як і для України в цілому, зараз є інфраструктурні проекти. І я говорив з мером Києва про досвід Лондонського Сіті в реалізації державних проектів із залученням приватного капіталу", - сказав він.

У контексті наближення виборів президента України Лудер сказав, що незалежно від того, хто переможе, перед цією людиною постануть дуже складні питання, при вирішенні яких буде потрібно враховувати як короткострокові, так і довгострокові цілі.

"Лібералізація у формі усунення бюрократичних перешкод, зменшення перешкод для розвитку бізнесу - дуже важливо, тому що без цього не можна побудувати сильну економіку і посилити інвестиційні процеси", - підкреслив Лудер.

"Ми у Великобританії з великим задоволенням спостерігаємо за тим, як розвивається і працює демократія в Україні. І ми сподіваємося, що демократичний процес буде продовжуватися", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: