Гривня дійде до позначки 9 гривень за долар

Четвер, 3 вересня 2009, 15:25

Банкіри допускають зниження курсу гривні на міжбанківському валютному ринку до 9 грн./дол. до кінця вересня.

Про це повідомляє агентство "Українські новини".

"Міжбанківський ринок став заручником готівкового ринку. Прогнозувати дуже складно, але на сьогодні орієнтир - це дев'ятка (9 грн./дол.). Загалом це дивне падіння (яке спостерігається в останні два тижні), тому що на сьогодні на коррахунках банків залишилося дуже мало коштів (порядку 14 млрд. гривень)", - сказав експерт Укргазбанку Олександр Охріменко.

За його даними, раніше при таких залишках коштів на коррахунках банків гривня зміцнювалась, а не знижувалася.

Реклама:

Зниження курсу гривні, за даними банкіра, що спостерігається останнім часом, не підкріплене жодними економічними показниками.

"Швидше за все, з одного боку експортери в упор відмовляються продавати долари й чекають, поки ціна буде зашкалювати, а покупці панічно скуповують долар", - додав він.

Охріменко також зазначив, що не виключається й зміцнення гривні до рівня 8,70-8,80 грн./дол. після зниження до 9 грн./дол.

Банкір додав, що якщо припиниться паніка на ринку, то гривня має зміцнитись до рівня 8,00-8,50 грн./дол., тому що це реальний рівень, виходячи із залишків на коррахунках та інших показників.

Перший заступник голови правління ПІБ В'ячеслав Юткін також допускає зниження курсу гривні на міжбанку до 9 грн./дол.

"В умовах ажіотажного попиту гривня не може повернутися на місце. Вся гривня, що надходить в обіг як зарплата, виплати й інші види, відразу ж конвертується у валюту. В умовах такого тиску курс буде йти вгору. Я думаю, що курс буде не вище ніж 9 UAH/USD, тому, що буде зв'язана гривнева маса", - сказав він.

Разом з тим банкір зазначив, що серйозних факторів для такого зниження курсу гривні сьогодні немає й курс згодом має повернутися на колишній рівень.

Екс-заступник голови Національного банку Сергій Яременко також допускає подальшу девальвацію гривні на міжбанку.

"Процес (девальвації) буде розвиватися постійно, але якихось різких зльотів і падінь курсу не буде", - сказав він.

Яременко зазначив, що на сьогодні не видно погоджених дій між урядом і НБУ, й важливо, щоб процес девальвації гривні не перейшов у неконтрольоване русло.

За його даними, банки можуть зіштовхнутися з великими неплатежами за валютними кредитами, коли курс буде вище 10 грн./дол.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!