Кабмін уріже фінанси "збіднілим" депутатам

Четвер, 3 вересня 2009, 11:40

Міністерство фінансів у проекті держбюджету-2010 пропонує виділити на утримання Верховної ради 477 млн. гривень.

Це на 195 млн. менше, ніж закладено в кошторисі на поточний рік, пише газета "Дело" з посиланням на заступника голови регламентного комітету ВР, депутата від БЮТ Сергія Саса.

За його словами, цих грошей вистачить лише на виплату заробітної плати народним депутатам і співробітникам апарату.

"Рада вже загрузла в боргах. Я навіть не уявляю, що буде, якщо нам ще більше уріжуть фінансування", - заявив він.

Реклама:

А голова профільного комітету, депутат від Партії регіонів Олександр Єфремов додав: щоб проіснувати до кінця року, депутатам потрібно як мінімум 97 млн. гривень додатково.

"Інакше працівники апарату перестануть отримувати зарплату, депутати - кошти на відрядження, також ми не зможемо фінансувати їхнє проживання в готелі", - непокоїться Єфремов.

Щоб не допустити "фінансового колапсу", керівництво парламенту просить прем'єра виділити гроші зі стабілізаційного фонду.

Хоча міністр Кабміну Петро Крупко каже: "Якщо таке звернення буде, ми його розглянемо. Але я про нього вперше чую".

Якщо парламент не зуміє домогтися збільшення фінансування, депутатам доведеться в 2010 році суттєво скоротити штат співробітників апарату ВР, а у відрядження їздити за свій рахунок.

"У нас цього року через дефіцит бюджету уже відпав привілей безкоштовного житла, ми перестали користуватися залами офіційних делегацій в аеропорту "Бориспіль", у нас уже нічим платити за бензин", - каже член регламентного комітету, депутат від БЮТ Валерій Камчатний.

За словами Саса, складна ситуація з фінансуванням ВР виникла вперше за останні 10 років, народні депутати вже "проїли" усі ліміти.

"Крім відсутності бензину, є заборгованість перед авіакомпаніями, зростає борг за трансляцію засідань парламенту", - відзначив Сас, уточнивши, що профільний комітет наразі саме займається підрахунками всіх боргів.

За його словами, близько 10 млн. гривень на сьогодні парламент заборгував готелю "Київ", у якому проживає частина депутатів.

Ще 18 млн. гривень набігло з 2008 року за капітальний ремонт будинку парламентських комітетів на вул. Садовій, 3.

Сас збирається зустрітися з прем'єром Юлією Тимошенко і пояснити їй ситуацію з фінансуванням парламенту.

А перший віце-спікер Олександр Лавринович вважає, що Рада зможе дожити до Нового року без допомоги Кабміну, якщо продасть майно, яке знаходиться на балансі ВР, - наприклад, санаторії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!