Сорос чекає ще одного падіння світової економіки

П'ятниця, 25 вересня 2009, 20:55

Світова економіка після фінансової кризи буде зростати надзвичайно повільними темпами.

Такий прогноз висловив мільярдер і громадський діяч, засновник Інституту відкритого суспільства Джордж Сорос під час телемосту в рамках 6-го щорічного саміту Ялтинської європейської стратегії (YES), повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

"Дійсно, це найгірша криза за час нашого з вами життя. Міжнародна фінансова система була фактично на штучному життєзабезпеченні. Це штучне життєзабезпечення підтримувалося за допомогою величезної пакету фіскальних стимулів. Сьогодні світова фінансова система повільно й важко, але все-таки повертається до нормального стану" , - сказав економіст.

Сорос припускає, що економічне зростання в світі буде повільним і "приглушеним" протягом найближчих років.

Реклама:

"У наступному році або через рік ми будемо свідками ще одного падіння", - вважає він.

Одним з факторів, які можуть сприяти оздоровленню економіки, Сорос назвав перехід до накопичувального фінансового поведінки.

"Ми повинні робити більше заощаджень. Найбільше постраждали країни - і в першу чергу, США - де споживачі занадто покладалися на іпотеку, не економили, навіть допускали негативний рівень заощаджень, що негативно позначилося на ситуації, коли ціни на житло впали", - підкреслив він.

Сорос також вважає, що зміщення центрів впливу у світовій економіці триватиме.

"Не можна чекати, що американська економіка сьогодні буде рушійною силою економіки усього світу. Звичайно, будуть і країни, які отримають з цієї ситуації вигоду. Китай буде розвиватися, буде рушійною силою. Але оскільки китайська економічна міць менше, ніж міць Сполучених Штатів, в цілому по світу економіка буде розвиватися і рости повільніше", - сказав економіст.

Сорос відзначив важливість створення багатосторонньої системи регулювання економічних процесів і реформування банківської системи - зокрема, поділу комерційних та інвестиційних функцій банківських установ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!