Китай звинувачує Rio Tinto у шпигунстві

Неділя, 9 серпня 2009, 17:25

Органи безпеки Китаю звинуватили компанію Rio Tinto в економічному шпигунстві.

До теперішнього момента затримано чотирьох співробітників компанії, включаючи главу шанхайского представництва Rio Tinto Стерна Ху, який є громадянином Австралії китайського походження, пише газета "Дело".

Затримано також троє громадян Китаю. Всім їм ставиться в провину шпигунство проти економічних інтересів Китаю.

Згідно зі звітом, розповсюдженим китайськими контрразвідників, дані, що знаходилися на жорстких дисках комп'ютерів цих людей, свідчать про шпигунську діяльність великого масштабу, яка завдала величезної шкоди національним інтересам КНР.

Реклама:

На думку співробітників держбезпеки, затримані співробітники підкуповували директорів китайських сталеливарних компаній з метою заволодіння секретною інформацією щодо позиції Китаю на переговорах щодо цін на австралійську залізну руду.

В результаті цього за шість років, протягом яких група здійснювала свою шпигунську діяльність, Китай переплатив за імпортовану руду більше 700 млрд. юанів (102 млрд. доларів), чого можна було уникнути в разі відсутності витоку інформації.

Британо-австралійська Rio Tinto - третя за величиною в світі гірничодобувна корпорація. Виручка Rio Tinto в 2008 році досягла 58 млрд. доларів, а чистий прибуток - 4,61 млрд. доларів.

Компанія постачає значні обсяги залізної руди до Китаю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!