Україна не виживе без модернізації системи опалення

Четвер, 27 серпня 2009, 14:17

Україна в умовах світового подорожчання енергоносіїв потребує модернізації системи опалення, системи водопостачання та інших систем забезпечення життєдіяльності.

Про це заявив перший заступник міністра з питань житлово-комунального господарства Олександр Мазурчак в ефірі Радіо "Свобода".

"Якщо говорити про ЖКГ в широкому сенсі цього слова, то я виділив би три головних проблеми. Проблема в теплопостачанні - це застарілий фонд, мережі, які сьогодні в досить поганому технічному стані. Це з 72 тисяч котлів, які сьогодні експлуатуються в галузі, більше 16 тисяч мають термін експлуатації більше 20 років", - зазначив він.

"Тобто, це є одна із головних проблем. І сьогодні потребує повної модернізації система водозабезпечення країни", - наголосив Мазурчак.

Реклама:

Друга проблема, за його словами, - це якість води: "Сьогодні не всі населені пункти мають доступ до нормальної, якісної води. І це є теж дуже серйозна проблема".

"Третьою проблемою я виділив би побутові відходи. Ця проблема сьогодні теж дуже гостро стає. І їх утилізація, збирання, їх переробка. Все це теж є сьогодні досить великим таким пластом проблем", - додав заступник міністра.

"Не можна не сказати також і про проблему нашого житла, яке теж будувалося, особливо масові серії, 40-50 років тому, які також у досить поганому технічному стані і потребують, з однієї сторони, термомодернізації, з іншої - покрівлі, ліфтів", - зазначив він.

"Брак якраз фінансових коштів для того, щоб вирішити ці сьогодні проблеми", - визнав заступник міністра з ЖКГ.

Мазурчак також погодився, що Україна зараз пожинає плоди того, що ці системи не реформувалася ще з радянських часів: "18 років і ще навіть 5 років до того, коли СРСР вже фактично був у такій стадії серйозної кризи. Не робилося це фактично більше 20 років, не робилися великі капіталовкладення в цю галузь. Галузь дуже енергоємна".

"На сьогодні, щоб подивитися за кількістю енергії, яку ми споживаємо, для опалення будинків у будь-якій галузі, то це в 4-5 разів більше, ніж аналогічно на квадратний метр таких будівель у розвинутих країнах", - наголосив Мазурчак.

"Ясно, що при подорожчанні енергоносіїв, яке йде в усьому світі, це серйозний виклик сьогодні для України, тому що далі ми так жити не можемо, ми повинні проводити модернізацію нашої системи, системи опалення, системи водопостачання", - впевнений він.

На думку заступника міністра ЖКГ, для цього треба вирішити три питання: "З однієї сторони, ми повинні виділити фінансові ресурси з державного бюджету в першу чергу, ми повинні дати можливість з'явитися коштам в місцевих бюджетах, які могли б на це бути використані, ми повинні створити умови залучення інвестицій в дану галузь, і ми повинні налагодити з боку держави чітке регулювання і контроль як за використанням коштів, так і за проведенням таких заходів на місцях".

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!