Ющенка просять розібратися з корпоративними боржниками

Вівторок, 18 серпня 2009, 14:55

Українська асоціація інвестиційного бізнесу (УАІБ) звернулася до голови держави Віктора Ющенка з проханням втрутитися в ситуацію, що склалася на фондовому ринку внаслідок невиконання емітентами корпоративних зобов'язань перед інвесторами.

Про це йдеться в листі асоціації президенту.

"Безкарне невиконання емітентами облігацій своїх зобов'язань призведе до руйнування всього фінансового сектора України, зупинить інвестиційні процеси, підірве пенсійну реформу і, відповідно, соціальний захист українських громадян", - повідомляється в листі.

Зокрема, УАІБ просить президента доручити Генеральній прокуратурі провести перевірку емітентів корпоративних облігацій на предмет невиконання ними фінансових зобов'язань та навмисного ухилення від відповідальності перед кредиторами.

Крім того, асоціація пропонує провести засідання Ради національної безпеки і оборони за участю представників відповідних міністерств, відомств і Нацбанку з метою розробки комплексу заходів щодо виведення фінансового сектора з кризової ситуації.

В УАІБ наголошують, що зростаюча кількість дефолтів серед вітчизняних емітентів (до початку серпня - 26), робить неможливим виконання профучастниками ринку зобов'язань перед інвесторами - фізичними особами.

Постанова Нацбанку від 22 липня, що дозволяє збитковим банкам не розраховуватися за зобов'язаннями, суттєво погіршує ситуацію на ринку боргових зобов'язань.

Списки громадян, які не можуть забрати з таких банків депозити, можу поповнитися власниками дефолтних банківських облігацій.

При цьому УАІБ відзначає низьку правову захищеність власників облігацій. Зокрема, вітчизняне законодавство ставить їх на четверте місце в списку на повернення коштів від емітента-банкрута.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!