У Ющенка сказали, скільки коштуватиме російський газ

П'ятниця, 14 серпня 2009, 20:09

Середня ціна поставок російського газу у 2010 році прогнозується на рівні 270 доларів за тис. кубометрів.

Про це в інтерв'ю "УНІАН" заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

У той же час він зазначив, що це попередній розрахунок "Нафтогазу", і ці цифри в подальшому можуть коригуватися з урахуванням закладеної у формулу вартості нафтової корзини.

Також Соколовський заявив, що за раніше проведеними попередніми розрахунками для IV кварталу ціна буде знаходитися в рамках коридору 192 доларів - 208-209 доларів за тис. кубометрів. "У I кварталі 2010 ціна складе від 250 до 270 доларів", - сказав він.

Реклама:

Також він представник Ющенко заявив, що "дуже не хотів би, щоб на (президентських) виборах до інших нечесних бюлетенів додався потужний газовий виборчий бюлетень".

"Але тональність поведінки російської сторони останні півроку дає підстави хвилюватися за такий розвиток подій", - сказав Соколовський.

"І суть тих контрактів, які були підписані за домовленостями прем'єрів України і Росії, і риторика, спрямована на Україну та ЄС з абсолютно необґрунтованими погрозами і лобіювання офшорних "помічників" для НАК - все це у комплексі свідчить про можливість використання газу в політичних цілях", - заявив він.

Крім того, Соколовський підкреслив, що претензії президента Росії Дмитра Медведєва у сфері енергетичної безпеки, які він висловив у своєму зверненні до Ющенка, є "абсолютно безпідставними".

"Наприклад, по ГТС. Україна в січні цього року на практиці показала, що підтримує ГТС у нормальному технологічному і технічному стані який дозволяє їй виконувати поставлені завдання з постачання і транзиту газу", - сказав представник Ющенка.

Він нагадав, що Україна підписала з Єврокомісією та міжнародними фінансовими інституціями спільну заяву про модернізацію української ГТС.

"До участі в проекті також запрошується і російська сторона. Інше питання, що представники РФ поки єдині, хто не висловив зацікавленість до участі в цьому проекті", - зазначив Соколовський.

"З російської сторони поки що одні розмови. Або вони не готові або бояться конкуренції. Хоча я переконаний, що багато російських компаній і технології нічим не поступаються європейським", - сказав представник Ющенка.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!