НБУ наділив банки правом не повертати борги інвесторам?

Четвер, 13 серпня 2009, 09:21

Рекапіталізовані державою Родовід Банк та Укргазбанк відмовилися повернути інвесторам 550 млн. грн., скориставшись забороною Нацбанку на дострокове погашення облігацій збитковими банками.

Родовід Банк, чий збиток за підсумками II кварталу склав 1,51 млрд. грн., відмовився викупити облігації серій В і С по 125 млн. грн. кожна, оферта за якими наступила 3 серпня, пише видання "Комерсант-Україна".

Таким чином, установа порушила безумовне зобов'язання викупити облігації достроково, яке вона дала в момент емісії паперів у липні 2007 року.

За інформацією ІК Concorde Capital, обсяг облігацій Родовід Банку у вільному обігу складає 90 млн. грн., решта суми викуплена банком.

Оферта за паперами Укргазбанку, збиток якого в другому кварталі склав 76 млн. грн., також припала на 3 серпня. Банк повинен був погасити достроково облігації серії С на 300 млн. грн.

Якщо б не постанова НБУ, що вступила в силу 22 липня, відмова у виконанні оферт була би визнана технічним дефолтом Укргазбанку, в якому мораторій на задоволення вимог кредиторів так і не було введено.

Родовід Банк має право не повертати борги до 15 вересня.

У I півріччі в банківському секторі було зафіксовано лише один дефолт - за облігаціями Кредитпромбанку.

"Ми не вважаємо це дефолтом, тому що є постанова регулятора. Якщо говорити, що вона не має сили, то й тимчасові адміністрації не мають сили, - заявив голова правління Родовід Банку Сергій Щербина.

Відстрочити погашення облігацій має намір і Укргазбанк.

"Ми однаково ставимося до всіх власникам облігацій. Більша частина з них згодна з реструктуризацією позики. Зараз здійснюється тиск з боку власників невеликих обсягів паперів, які не згодні з цими умовами", - повідомили в прес-службі Укргазбанка.

Банк запропонував виплату 20% суми і реструктуризацію решти заборгованості на три роки з прибутковістю 17% річних.

З аналогічними проблемами незабаром зіткнуться власники боргових паперів інших українських банків, адже кількість збиткових кредитних установ за підсумками II кварталу вже досягла 64.

З них у 12 банків, включаючи Укргазбанк, до кінця року очікуються оферти на загальну суму 2,72 млрд. грн.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!