Зниження облікової ставки не позначиться на банківському ринку?

Середа, 12 серпня 2009, 09:55

Зниження Національним банком (НБУ) облікової ставки до 10,25% не матиме відчутного впливу на банківський сектор країни.

Так вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти.

"В цілому зниження облікової ставки не супроводжується зниженням вартості ресурсу, тому реального результату для економіки це не принесе", - сказав керівник аналітичного департаменту інвестгрупи "ТАСК" Андрій Шевчишин.

За його словами, новина про зниження ставки виявиться нейтральною для ринку, оскільки в основному вплине на державні фінансові установи.

"Облікова ставка НБУ має лише індикативний характер і не є настільки дієвим інструментом монетарної політики, як в США і Європі. Її зміна мало позначиться на динаміці міжбанку і в цілому на банківській системі. Більш ефективним важелем є зміна вартості рефінансування для банків", - вважають експерти одного з банків з російським капіталом.

Радник голови правління Укргазбанку Олександр Охріменко також відзначив, що для банківського ринку більше значення має не облікова ставка НБУ, а ставки за кредитами "овернайт", які надає центробанк для підтримки ліквідності банківського сектора.

На думку експерта, після зниження ставок за кредитами "овернайт" можна буде судити про можливе зниження вартості грошей у банківському секторі.

Як повідомлялося, НБУ вирішив знизити з 12 серпня облікову ставку з 11% до 10,25%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!