Ціна на бензин може підвищитися до 7,3-7,6 гривень

Понеділок, 10 серпня 2009, 18:06

Ціна бензину марки А-95 на українських автозаправних станціях (АЗС) у другій половині серпня може досягти 7,3-7,6 грн./літр, а ціна дизельного паливо - 6,15-6,45 грн./літр.

Так вважає директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн.

"За станом на початку серпня утворився комплекс факторів, який вже призвів до відчутного зростання оптових цін, тим самим створивши серйозні передумови для підвищення в роздрібній мережі", - говориться в прес-релізі консалтингової групи.

Згідно з повідомленням, одним з найважливіших факторів ймовірного підвищення цін у роздрібній торгівлі є зростання цін на світовому ринку.

Реклама:

Зокрема, за даними "А-95", з 13 липня по 5 серпня нафта марки Brent подорожчала на 25%, високооктановий бензин - на 22,5%, російське дизпаливо - на 26%.

Експерти також відзначають, що другим фактором, який визначає вартість палива у другій половині серпня, можна вважати послаблення гривні відносно долара на міжбанку, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" .

"Стосовно нафтопродуктів важливим є й офіційний курс євро, тому що в цій валюті встановлено ставки акцизного збору на бензини та дизпаливо", - зазначають в компанії.

На думку Куюна, стрімке зростання цін на світовому ринку і паралельне посилення курсу долара зробили поставки імпортних нафтопродуктів в Україну ризикованим і неконкурентоспроможними в порівнянні з ресурсом українських нафтопереробних заводів.

"У нинішніх умовах українські НПЗ фізично не в силах забезпечити ринок паливом внутрішнього виробництва, тим більше, що чимала частина цих малих обсягів "відірвана" сьогодні на постачання аграрного сектора", - прокоментував директор "А-95" причини виникнення дефіциту пропозиції палива як ключового фактора різкого стрибка цін на оптові ціни українських НПЗ в перші дні серпня.

Куюн підкреслив, що значне зростання цін в оптовому сегменті зумовлює неминучу синхронізацію з ним роздробу.

При цьому прогноз експертів "А-95" на найближчі два-три тижні будується на оптовій ціні на бензин А-95 на рівні 8,7 тисяч гривень/тонна, ДП - 6,4 тисяч гривень/тонна (за станом на 6 серпня) та середньої валової маржі АЗС в розмірі 1,235 тисяч гривень/тонна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!