НБУ помилував проблемних позичальників

Понеділок, 10 серпня 2009, 17:02

Національний банк (НБУ) затвердив рекомендації щодо роботи банків з позичальниками-фізичними особами, які мають заборгованість за споживчими кредитами і потрапили в складне фінансове становище.

Відповідні рекомендації закріплені постановою НБУ, яка вступила в силу 6 серпня з дня підписання, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У супровідному листі до постанови зазначається, що документ прийнятий з метою зменшення ризиків банківської діяльності.

"Рекомендації дозволять покласти початок в Україні впровадження європейських стандартів щодо роботи банків з позичальниками-фізособами, які потрапили в складне фінансове становище в результаті настання непередбачених обставин", - відзначається в листі.

Рекомендаціями передбачається, що до споживчих кредитів віднесено позики на поточні потреби та іпотечні кредити.

При цьому, непередбаченими обставинами можуть бути: зменшення зарплати або інших надходжень; втрата пільг, роботи; тяжке захворювання; розлучення; смерть членів сім'ї чи інше, якщо ця обставина спричинила втрату доходів або їх зниження до рівня, за яким сукупні щомісячні платежі по кредиту перевищують 30% місячного доходу позичальника.

Для отримання статусу позичальника, що потрапив у важке фінансове становище необхідно надати об'єктивні і беззаперечні докази, які документально підтверджені.

"З метою недопущення посилення соціального напруження серед населення банкам рекомендується коректно і з розумінням ставитися до позичальника, який потрапив у важке фінансове становище", - підкреслюється в документі.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: