В Мінекономіки не бачать причин для подорожчання цукру

Понеділок, 10 серпня 2009, 14:01

В Україні відсутні об'єктивні причини для зростання цін на цукор, а подорожчання цього продукту продиктоване виключно спекулятивними факторами.

Про це на прес-конференції заявив міністр економіки Богдан Данилишин, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Від імені уряду хочу заявити: зараз немає ніяких об'єктивних причин для зростання цін на цукор", - сказав він.

За словами міністра, внутрішні запаси цукру до 1 серпня 2009 року складають 735 тис. тонн при середньомісячному споживанні 150-160 тис. тонн.

Реклама:

Крім того, міністр нагадав, що наприкінці серпня - на початку вересня в країні розпочнеться новий сезон цукроваріння.

На думку Данилишина, подорожчання останнім часом цукру викликане виключно спекулятивними діями операторів ринку. Він вважає, що деякі з них скупили цукор за безцінь, а зараз продають його за спекулятивною ціною.

Як підкреслив міністр, уряд робить все можливе для стабілізації цінової ситуації на цукровому ринку.

При цьому він повідомив, що Аграрний фонд здійснив інтервенції цукру в обсязі майже 16 тис. тонн. Загалом Фонд уклав контракти на продаж 34,5 тис. тонн цукру.

Крім того, Данилишин повідомив, що Державний комітет з державного матеріального резерву реалізував 6 тис. тонн цукру і має намір продати ще 9 тис. тонн.

Міністр економіки закликав населення не купувати цукор за спекулятивних цінами. Він вважає, що вартість цукру в роздрібних мережах не повинна перевищувати 4-4,3 гривень за кілограм.

Данилишин запевнив, що найближчим часом відповідні органи назвуть тих, хто спекулює на ринку цукру.

Як повідомлялося, Антимонопольний комітет почав досліджувати діяльність оптових торговців цукром і торговельних мереж, що здійснюють його роздрібну реалізацію, у зв'язку з підвищенням цін на цукор.

5 серпня Кабінет міністрів надав протокольне доручення Аграрному фонду прискорити відпуск цукру торговельним організаціям для стабілізації цін на ринку.

Крім того, уряд має намір запровадити обов'язкове декларування залишків цукру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: